Utvärdering av Jorden runt på 80 dagar

Den sista augusti var det dags att utvärdera läsutmaningen Jorden runt på 80 dagar. Det fanns inget mål att läsa böcker från ett specifikt antal länder, men att slå förra årets 10 ville jag nog ändå och att besöka alla världsdelar hade jag som ett inofficiellt mål. Så här gick det. Spoiler alert, Sydamerika är aldrig min prioritet.

En tur runt Sverige har det blivit. Bland annat till byn Stjärnhov i Sörmland och Bröllop till salu. Jag har också hängt i förorten med Rayan och de andra i Nora Khalils Abow. Ett magiskt växthus har jag också besökt i Augustin Erbas nya ungdomsbok Det gula ljuset.

Grannländerna Norge, Danmark och Finland har jag också rest till genom Tritonus av Kjell Westö, Danmark genom Vinterland och faktiskt tre delar i Katrine Wessels serie om familjen Winther. Jag räknar också Åland som ett land och därifrån har jag läst Udda fåglars ö av Lucas Hermans.

Tatiana de Rosnay tog mig med på en resa till Frankrike och Paris i Vi mår bättre imorgon. Mer Paris och en rad kassa fotbollsplaner stod i centrum i Racing Féminin Football Club av Yamina Benahmed. Visserligen utspelar sig Maggie O’Farrell Lucrezias porträtt i Italien, men landet som räknas är Storbritannien då det är författarens ursprung som står i fokus. En tur till Irland blev det också genom The Searcher av Tana French och sedan jag också läst en bok från Tyskland, som också är en av sommarens bästa, nämligen Elden av Daniela Krien.

Asien så och där besökte jag Sydkorea eller närmare bestämt Seoul i fina Kärlek i Seoul. Det blev också en resa till Vietnam under kriget och många år senare i boken Där askan blommar av Nguyen Phan Que Mai. Även Japan finns representerat med boken Nakanos secondhandbutik av Hiromi Kawakami.

Ett sommarhus i USA tog Emily Henry med mig till i Happy Place, som egentligen borde varit för smörig för min smak, men som jag ändå älskade. En simhall och ett demensboende har jag också besökt i Julie Otsukas senaste bok Simmarna. Gabrielle Filteau-Chiba bjöd på ett vildmarksäventyr i kanadensiska Québec genom romanen Coyote. Jag har också läst Claire, som havets ljus av Edwidge Danticat, en fantastisk bok från Haiti.

Sammantaget har jag läst böcker från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Åland, Storbritannien, Irland, Tyskland, USA, Kanada, Haiti, Sydkorea, Vietnam, Japan vilket ger 14 länder och det är fyra fler än förra året. Ett klart godkänt resultat. I årets utmaning har jag nu läst böcker av författare från 19 länder av de 26 som är målet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: