Racing Féminin Football Club

Idag spelar Sverige bronsmatch mot Australien på Suncorp Stadium i Brisbane. Det kommer med all säkerhet bli alldeles för spännande. Det som blivit tydligt under Världsmästerskapet i Australien och Nya Zeeland är hur mycket damfotbollen utvecklats och det blev också tydligt när jag läste Racing Féminin Football Club av Yamina Benahmed Daho. Boken, som gavs ut på franska 2014, handlar om Mina som börjar spela i ett nystartad damlag i Paris. Hon är 32 år och har prövat en rad olika sporter under sitt liv, men nu börjar kroppen bli lite gammal för favoritsporten gymnastik och någon annan sport har hon inte fastnat för. Fotboll har hon aldrig testat och när hon läser om klubben som tränar i Porte Dorée på konstgräsplanen på Racing Féminin Football Clubs anläggning, kontaktar hon ordföranden Mario Alvarez som meddelar att lagen har en plats för henne.

På lagets första träning träffar hon Mario och tränaren Bernhard. Totalt dyker ett tiotal spelare upp, varav fem tidigare spelat i ett lag. Lagom till första matcher har de blivit tretton spelare och serien kan börja. Vi får följa dem genom förlustmatch efter förlustmatch på planer som knappt duger att spela på. Ofta håller de hoppet uppe ändå och en gemenskap växer fram mellan dem. Helt utan konflikter är deras relation inte och även mellan Mario och Bernhard gnisslar det rejält ibland.

Jag gillar verkligen Racing Féminin Football Club och kanske mest de små utvikningar som författaren gör kring sitt jobb som lärare, sitt liv och sina tankar om damfotboll. Att boken innehåller foton gör den extra levande, men det är en roman och ingen faktabok. Självklart är det ingen bok för den som inte gillar fotboll, men för oss som gör det är det fin läsning.


Om boken

Racing Féminin Football Club av Yamina Benahmed Daho, IT-LIT, (2023), 158 sidor

Originaltitel: Poule D, (2014)

Översättare: Jenny Högström

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: