Vinterland

Vinterland av Kim Faber och Janni Pedersen är första delen i serien om Martin Juncker. När vi träffar honom har han just blivit förflyttad från Köpenhamn till en liten lokalstation i Sandsted. Han har också flyttat in hos sin demente far i sitt gamla barndomshem och äktenskapet knakar minst sagt i fogarna. Historien börjar dagen före julafton då en explosion förändrar tillvaron för Köpenhamn och Danmark. Junckers före detta kollega Signe Kristiansen, som fortfarande arbetar kvar på Köpenhamnspolisens mordgrupp, är på IKEA med familjen när hon får ett samtal från sin chef Erik Merlin. Det har skett en sprängning på Nytorv under en julmarknad och det skulle kunna vara ett terrordåd. Ingen ringer till Juncker. Han är en föredetting och känner sig rätt bitter.

Nu visar det sig att det inte blir så lugnt på lokalstationen i alla fall. När en man hittas mördad hamnar han, tillsammans med sina nya kollegor Nabiha Khalid och Kristoffer Kirch, mitt i hetluften. Mannen som hittas död verkar kunna kopplas till högerextrema miljöer och det verkar finnas kopplingar till såväl den närliggande flyktingförläggningen som till misstänkta muslimska terrorister. Det är många trådar, det går snabbt och det är riktigt spännande att följa både Juncker och Signe. Däremot är det tydligt att det här är första delen i en serie och karaktärerna hinner inte fördjupas speciellt mycket. Själva fallet är aktuellt och landar väl i samtiden, men jag tror att den hade varit bättre att läsa som ny. Jag kan dock absolut tänka mig att läsa vidare i serien, vars fjärde del kommer ut i oktober.


Om boken

Vinterland av Kim Faber och Janni Pedersen, Modernista, (2020), 480 sidor

Första delen i serien om Martin Juncker

Foto: Les Kaner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: