Udda fåglars ö

När Leos mormor Hilda dör börjar han tänka mer och mer på hennes barndomshem Mattsas, på Åland. En plats som mormodern sällan talade om. Där bor fortfarande Alfrida kvar i grannhuset och Lucas bestämmer sig för att resa dit. Stockholm känner han sig klar med efter att ha förlorat både jobb och flickvän och dessutom drabbats av panikångest. I maj tar han färjan över, med flickvännen Klaras röst ekande i skallen. ”Problemet med dig är att ingenting händer”, säger hon och Lucas tänker att hon har en poäng, men att det nu verkligen händer något stort.

Bilens GPS leder honom in på en liten grusväg och i slutet av den ligger två röda torp. Det ena tillhörde hans mormor och i det andra bor Alfrida. Hilda och hennes syster Lydia stod varandra nära och det var när Lydia försvann spårlöst som Hilda lämnade ön. Vad som egentligen hände med Lydia vet ingen, men Leo intresserar sig för fallet och försöker få tag på mer information. Han lär känna några av byns invånare och trivs riktigt bra med sitt nya, lugnare liv.

Inledningen av Udda fåglars ö är något av det bästa jag läst. Lucas Hermans skriver otroligt vackert och lyckas fint med såväl miljö- som karaktärsbeskrivningar. Relationen mellan Leo och Alfrida är också riktigt fin. Sedan tappar boken tempot lite när trådarna bakåt i tiden ska dras, för att därefter ta fart och sluta väldigt abrupt. En bra debut ändå och en författare jag gärna läser mer av. Jag tycker absolut att du ska läsa.


Om boken

Udda fåglars ö av Lucas Hermans, Bazar förlag, (2023), 261 sidor

1 reaktion på ”Udda fåglars ö”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: