Happy Place

Jag borde inte tycka om Happy Place av Emily Henry, då den är mer än lovligt smörig och lite väl förutsägbar. Grejen med Henry är att hon inte bara kommer undan med det, hon gör det dessutom bra. Vi får följa en grupp vänner under en semester då de för sista gången träffas i det sommarhus som blivit deras mest speciella mötesplats. Här har de setts sedan de träffades på college och de tre vännerna Sabrina, Cleo och Harriet har haft det som sin ”happy place”. Det är Sabrinas hus och det är också hon som bjuder in vännerna en sista gång. För Harriet, vår huvudperson, handlar det inte bara om huset, utan om vännerna. De är hennes ”happy place” tillsammans med pojkvännen Wyn. Det är bara det att Harriet och Wyn gjort slut, men valt att inte berätta det för någon. Nu ses de igen och det blir minst sagt märkligt när förlovningsringen åker på igen och de låtsas vara ett lyckligt par.

Harriet tar oss med bakåt i tiden och låter oss förstå hur viktiga Sabrina, Cleo och Wyn är för henne. Lika viktiga är nästan Sabrinas pojkvän Parth, som också är Wyns bästa vän och Cleos flickvän Kimmie. De gör allt de brukar göra i sitt sommarparadis och nostalgin flödar. I Harriet växer en rädsla över att det här kanske är sista gången de ses och att hon inte bara ska förlora Wyn, utan också de andra fyra. Hon är rädd att livet ska bli tomt igen och att hon ska tvingas leva ensam och dessutom med ett jobb hon avskyr. Det blir tydligt att Harriet gjort mycket rätt i sitt liv, men att hon allt för ofta gjort val som är rätt för andra, men inte nödvändigtvis för sig själv. Hon är snart färdig läkare och hon tycker verkligen inte om det. Frågan är vad hon vill ha istället.

Happy Place är en riktigt fin bok om vad som är viktigast i livet och hur viktigt det är att faktiskt vårda det man har. Sällan har jag läst en så fin skildring av vänskap där både det svåra och det fantastiska får ta plats. Frågan är om det här inte är Emily Henrys bästa bok hittills. Jag rekommenderar den varmt.


Om boken

Happy place av Emily Henry, Penguin Publishing Group, (2023), 400 sidor

Boken finns också utgiven på svenska av Lavender Lit med titeln Min lyckliga plats

Översättare: Carina Jansson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: