Där askan blommar

Där askan blommar av Nguyễn Phan Quế Mai är nominerad till Årets bok 2023, vilket betyder att jag nu har läst tre av de nominerade. Förhoppningsvis hinner jag med några fler innan röstningen avslutas. Nguyễn Phan Quế Mai tar oss med till Vietnam och en berättelse i två tidsplan. Dels får vi lära känna systrarna Trang och Quỳnh som lockas från sin fattiga hemby till Saigon av sin granne Hân. Hon berättar om sitt jobb och alla pengar hon tjänar. Allt hon behöver göra är att dricka te med män på en klubb. När Trang och Quỳnh väl kommer till Saigon står det snart klart att de förväntas göra mycket mer än så på klubben Hollywood. Den yngre systern Quỳnh är inte speciellt oroad, men Trang har såväl dåligt samvete för att hon tagit med sin syster till storstaden, som att hon förväntas göra saker med män som hon aldrig ens tänkt tanken att göra. Pengarna lockar dock och snart har systrarna bytt namn till Kim och Lan, namn som är lättare för de amerikanska soldaterna att uttala.

När berättelsen förflyttas till 2016 reser den före detta vietnamsoldaten Dan till Hô Chí Minh med sin fru Linda. Han plågas fortfarande av de upplevelser han var med om under kriget och hans fru hoppas att ett besök i Vietnam ska göra att han mår bättre. I samma stad finns Phong, son till en amerikansk soldat och en, för honom, okänd vietnamesisk kvinna. Phong lämnades utanför ett barnhem som nyfödd och uppfostrades därefter av en nunna. Nu är han själv familjefar och hoppas kunna få visum till USA för att där kunna ge sin familj en bättre framtid. Nguyễn Phan Quế Mai hoppar skickligt mellan tider och huvudpersoner, tills allt till slut knyts ihop. Däremot tycker jag att det går lite väl snabbt i slutet och dessutom är det lite för mycket gullig romantik för att det ska kännas trovärdigt. Helhetsintrycket är att Där askan blommar är en bra bok som hade tjänat på att fokusera mer på historia och realism. Trots det är jag glad att vietnamesiska röster får höras om kriget och kommer mycket troligt att läsa även författarens förra bok När bergen sjunger.


Om boken

Där askan blommar av Nguyễn Phan Quế Mai, Historiska Media, (2023), 411 sidor

Översättare: Annika Sundberg

2 reaktioner på ”Där askan blommar”

  1. Tack för omdömet. Jag har läst När bergen sjunger och gav den betyget 3/5 o läser gärna även denna, Jag tycker allmänt som du mer om realistiska skildringar än om romantiska. Tack för tips!

    1. Det är en bra trea, dvs en bra bok men inte så bra som jag trodde. Jag är ändå glad att jag läste den för att bredda perspektiven på kriget i Vietnam.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: