Här har jag samlat bra, lättlästa böcker som passar för de som inte är så vana läsare och/eller är nya i Sverige.De flesta av böckerna på listan är skrivna direkt för den här publiken, men det finns också med några bra, läsvärda bearbetningar. Lättlästa böcker av god kvalitet är en viktig del in i läsningens underbara värld, för grupper som annars skulle stå utanför. Jag har skrivit mer om det här.

Azras bok av Moa Eriksson Sandberg är första delen i en serie om vännerna Azra, Linn och Nico som går sista året på gymnasiet. I den här boken är fokus på Azra och hennes kamp mot sexism och killar som beter sig illa. I höst kommer andra delen som heter Linns bok.

Rampen av Maria Frensborg är en lättläst bok för unga, där skateboard spelar en stor roll. Huvudpersonen Jens är riktigt bra på att åka och när Maria dyker upp tror han, väldigt fördomsfullt, att hon inte kan åka. Så är det definitivt inte. Andra boken i serien heter Tricket.

Dagboken av Annelie Drewsen är en känslosam historia om är riktigt frustrerad över sin situation. Som ny i Sverige och nybörjare på svenska känner han sig ibland som ett barn. När en lärare ger honom en dagbok hittar han orden. Han skriver ner allt han minns och mår faktiskt lite bättre av det.

Äppelpaj med extra vaniljsås av samma författare är en fin historia om Rafael som arbetar på ett äldreboende. Han är förälskad i sin kollega Stina, men vet inte riktigt hur han ska närma sig henne.

Poeten i glasburen och Poeten och kärleken av Johanna Nilsson handlar om Mahad, som arbetar som spärrvakt i tunnelbanan, men egentligen är poet. Han ser Emma varje dag och till slut blir de ett par.

En perfekt julafton av Josefin Schygge handlar om Najib, som flytt ensam från Kabul och nu bor i Sverige. Det är jul och Najib ska fira jul med sin svenska extra-familj. Förra julen kom han hit, då visste han inte ens att det var jul. Nu får han julklappar. Det Najib önskar sig mest får han inte, han önskar sig sin familj, men det hans bästa vän Daniel ger honom är ändå ganska fantastiskt.

Snöstormen av Sofia Nordin är en spännande och välskriven bok om ett vardagsdrama där tre syskon som blir insnöade i en stuga utanför Åre. Pappan har åkt för att hämta sin flickvän vid bussen och kommer inte tillbaka.

Första natten av Mian Lodalen handlar om Linda och Mandi som träffas via Tinder. Vi för följa dem under den första, skälvande tiden när förälskelsen är helt ny. Andra delen Vi två mot världen kommer i höst och är helt fantastiskt bra.

Bali Rai är en bra författare av ungdomsböcker och han har också skrivit en rad lättlästa originaltitlar, ofta med rasism som tema. Jag har läst Sprickan och Vi och dom. Bra, men ganska våldsamma och svarta böcker. Boken Drömläge är lite mer lättsam. Den handlar om Baljit som älskar att spela fotboll. Hans pappa behöver hand hjälp i sin restaurang och han vill dessutom att han ska bli något bättre än fotbollsspelare, som advokat eller läkare. Krocken mellan familjens värderingar och det Baljit drömmer om är brutal.