Kärlek i Seoul

I Kärlek i Seoul möter vi Young som bor i Seoul. I fyra olika delar får vi lite olika perspektiv på hans liv och bäst tycker jag om första delen som handlar om Young och hans bästa tjejkompis Jaehee som ska gifta sig. Bröllopet blir en slags slut på en era då vännerna varit extremt nära. I del två som heter En bit kungsfisk – Smaken av universum ligger fokus istället på Young och hans sjuka mamma. Även en pojkvän dyker upp och frågan är hur bra han egentligen är för Young. Berättelsen fortsätter i Kärlek i Seoul och Semester i Senmonsunen och när jag läst klart är jag på samma gång uppfylld och tveksam. Första delen Jaehee är otroligt bra, när hon försvinner och fokus blir helt på Young läser jag fortfarande på och inser att jag inte gillar huvudpersonen. Det är ganska svårt att läsa om en person som känns osympatisk, men samtidigt skulle han istället kunnat ses som ett offer.

Kärlek i Seoul är Sang Young Parks stora genombrott och har blivit en stor succé i Sydkorea och översatts till en rad språk. Romanens stryka är beskrivningen av olika sorters kärlek som är har betydelse för Young. Att vara homosexuell i Sydkorea verkar inte vara okomplicerat och svårast har hans mamma för att acceptera att sonen inte varken kan eller vill ”botas”. Något som jag tycker gör det lite svårt att läsa Kärlek i Seoul, förutom att jag har svårt för Young, är att de olika delarna ibland krokar i varandra på ett rätt vagt sätt, vilket gör det hela lite snurrigt ibland. Sammantaget är det ändå en läsvärd roman som berättar en historia som sällan hörs.


Om boken

Kärlek i Seoul av Sang Young Park, Bokförlaget Tranan, (2023)

Översättare: Eunah Kim & Dann Ling

1 reaktion på ”Kärlek i Seoul”

  1. Jag hämtade hem denna från biblan idag, få se vad jag tycker. Har läst några författare från Sydkorea med stor behållning. Tack för din fina blogg och boktips

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: