Utvärdering av jorden runt på 80 dagar

Under sommaren har jag gett mig själv en utmaning som jag kallat jorden runt på 80 dagar och idag är det dags för utvärdering. Länderna som lyfts fram är inte alltid de länder som boken utspelar sig i, utan det är författarens hemland som avses. Författarna kommer från tio olika länder, men läsningen har också tagit mig till fler länder.

Självklart har jag mest stannat i Sverige, det brukar bli så. Jag har bland annat hängt med Julia på Gotland och hängt med Annika och hennes sjöräddarkollegor i Stockholms skärgård. Dessutom har jag rest bakåt i tiden och varit i Stockholm under andra världskriget tillsammans med Elisabeth, Iris och Signe.

Elena Armas är en spansk författare och hennes bok The Spanish Love Deception utspelar sig i både USA och Spanien, dit huvudpersonen reser för att gå på bröllop.

Den färglöse herr Tazaki av Haruki Murakami utspelar sig i författarens hemland Japan, men huvudpersonen reser också till Finland.

Även A man and his cat volume 1 av Umi Sakurai utspelar sig i Japan, om än främst i huvudpersonens hus.

Storbritannien får representeras av The Locked Room av Elly Griffiths, som är riktigt spännande.

Marc Levy är fransman och även om hans Sakerna vi aldrig sa börjar i USA tas vi också med på en resa till Europa.

En speciell resa bjuder Rotlös av Tsitsi Dangarembga. En resa i både tid och rum till 70-talets Zimbabwe.

Meg Mason kommer från Nya Zeeland, men hennes You be mother utspelar sig i Australien och Storbritannien.

Patricio Pron är från Argentina, men hans I morgon har vi andra namn utspelar sig i hans nuvarande hemstad Madrid och vi får också följa med en av huvudpersonerna till Brasilien.

Slutligen tar Marian Keyes oss med till Irland i fina Again, Rachel. Också Irland, men ett äldre och mer eländigt sådant fick jag uppleva i Claire Keegans Foster.

USA får representeras av En av oss ljuger av Karen M McManus.

Hur har din läsresa sett ut i sommar?

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: