The Searcher

Jag har läst och tyckt om det jag läst av Tara French i serien om The Dublin Murder Squad, men har inte läst någon av hennes fristående kriminalromaner. Jag valde därför att läsa The Searcher från 2020, som kom på svenska i våras. I den tar French oss med till ett litet samhälle på den irländska landsbygden dit den före detta polisen Cal Hooper flyttat. Efter att ha lämnat yrket och hemlandet USA hoppas han hitta en lugnare tillvaro. Det visar sig dock att det finns en hel del märkligt som händer även i hans nya liv.

Cal renoverar det ruffiga huset där han bort och hittar en del vänner, eller i alla fall bekanta, i byn. Gubbarna som hänger på puben kommer han ganska bra överens med och en mer ovanlig vänskap uppstår mellan honom och en pojke vars bror har försvunnit. I ett svagt ögonblick lovar Cal att försöka ta reda på vad som hänt brodern. Egentligen har han inte tillåtelse att göra ens en bråkdel av det han gör, men vad gör man inte för sina vänner?

Det finns en hel del jag gillar med The Searcher, som beskrivningarna av miljön och invånarna i det lilla samhället. Jag tror dock att mina förväntningar ställde till det för mig under läsningen. När jag trodde att jag skulle få en spännande och fartfylld spänningshistoria, fick jag istället en väldigt lågmäld och långsam berättelse om ett försvinnande, ett samhälle och en oväntad vänskap. Troligen var det därför jag hade svårt att ta mig igenom boken, men det blev lite bättre den sista tredjedelen. För den som har korrekta, eller i alla fall rimliga, förväntningar, blir läsupplevelsen kanske en annan. Själv hade jag hellre läst mer om poliserna i Dublin.


Om boken

The Searcher av Tana French, Penguin Random House, (2020), 432 sidor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: