En lista med böcker att läsa med ungdomar

Jag är inte bara boknörd, utan lärare också och har därför satt ihop en lista med böcker som jag tror är bra att läsa i skolan tillsammans med eleverna. Jag tror på läsning av gemensamma böcker, antingen i helklass eller i mindre grupper. Alltid med stöd av läraren. Eftersom läsning är en färskvara tycker jag att det är viktigt att läsa nya böcker med eleverna. Böcker som är lite äldre, men fortfarande känns relevanta finns dock kvar på listan. Andra har jag flyttat till min extralista med böcker som jag tyckte väldigt mycket om, men som det var länge sedan jag läste såväl själv som med elever och därför inte kan garantera fortfarande fungerar.

Det här är böcker som bör passa på högstadiet och gymnasiet. Några få vänder sig främst till mellanstadiet, men det är långt ifrån mitt expertområde. Vissa är skrivna speciellt för unga, andra har bara unga huvudpersoner. Jag fyller på listan så fort jag stöter på en passande bok. I kommentarerna finns fler tips, men jag listar bara de böcker jag läst, eller möjligen vet att mina elever läst och gillat. Det här är alltså ingen komplett lista, utan en högst subjektiv sådan.

George av Alex Gino

George kanske ser ut som en pojke, men hon vet att hon är en flicka. Drömmen är att få spela Charlotte i pjäsen Min vän Charlotte, trots att Charlotte är en flickspindel. Alex Gino har skrivit en fin bok om att inte vara den som kroppen visar och jag tror att den kan passa utmärkt som högläsningsbok redan i år 3 och 4, eller som grupp- eller klassläsning i år 5.

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld 

Berättelsen om elvaårige Måns är på samma gång väldigt vanlig och väldigt ovanlig. Den handlar om en kille gillar att åka skateboard och som tillbringar en sommar i Malmö. Det är bara det att Måns är född med snippa och det har i alla fall hans pappa svårt att acceptera. En bra högläsningsbok och läs den gärna utan att berätta om vem Måns var tidigare.

Passar i år 4-6 då huvudpersonerna är ganska unga, men är relevant även senare.

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld

Sara har just fyllt 12 och hon gör allt för att inte vara ledsen. Hennes mamma var nämligen ledsen och sedan tog hon livet av sig. För att inte blir som sin mamma planerar Sara att bli Comedy Queen.

Comedy Queen är ingen bok att släppa eleverna själva med och inte heller en bok att läsa för vilka klasser som helst. Det krävs mod av en lärare att läsa en bok om ett så allvarligt ämne som en förälder som begår självmord. Med rätt förutsättningar kan det dock bli ett fantastiskt läsprojekt där högläsningen får stå i centrum. Det är ingen nattsvart bok, utan läsningen bjuder på väldigt många skratt.

Vänder sig till åldersgruppen 9-12 år, men jag skulle nog vänta till år 6 innan jag läste den. Möjligen i år 5.

Jan Svensson av Johanna Lindbäck

Jan Svensson är en ganska vanlig tonårskille, men med ett liv som många skulle se som ovanligt. Han bor nämligen med sin pappa och hans nya man. Som nyinflyttad i Luleå behöver han skaffa nya vänner och försöka passa in i en ny klass. Vissa dagar känns det fantastisk, medan han andra dagar helst vill fly tillbaka till sin mamma i Stockholm.

Passar troligen bäst i år 6-7.

Note to self: Rutiga byxor funkar inte här av Marie Hammar och Abbe Wahlquist 

Den här fantastiskt roliga boken handlar om Ottilia, kallad Otto som flyttar från Lidköping till Lidingö och där börjar sjunde klass i en helt ny skola. Det går inte riktigt som hon tänkt sig och hon råkar ut för en massa mer eller mindre pinsamma saker. Fortsättningen Vintersport går bort är också riktigt rolig. Ottilia är helt enkelt roligare än Sune och Bert tillsammans och är dessutom huvudperson i välskrivna böcker helt utan unken sexism.

Passar troligen bäst i år 6-7.

Flyt som en fjäril, stick som ett bi av Elin Nilsson

En bok som handlar om idrott och hur viktigt det kan vara att bli bäst. Miranda är fjorton år och simningen är hennes absolut största hobby. Hon är riktigt bra, men när en ny tjej börjar i klubben blir allt lite svårare och lite tråkigare. Samtidigt börjar bästa kompisen hänga med sin pojkvän och skriver skit om Miranda på sin blogg.

En bra bok om att vara tonåring för elever i år 6-8.

Älgbarnet av  Meg Rosoff

En lättläst, absurd, rolig och alldeles underbar bok om Jess, som är 17 år och nybliven mamma. Hennes son, en tio kilo tung älgkalv, har förlösts med kejsarsnitt. Överläkaren menar att det inte är helt ovanligt att det sker förändringar under den sena delen av graviditeten och barnet som föds istället visar sig vara en djurunge. Självklart är det en chock för både henne, pojkvännen och deras familjer, men älgbarnet är det de fått och det är liksom bara att gilla läget.

Passar troligen bäst i år 7-8, men även i år 9 och på introduktionsprogrammen för den som vill ha en lättläst bok som ändå utmanar rent intellektuellt.

En sekund i taget av Sofia Nordin

En sekund i taget är en dystopi där alla människor utom huvudpersonen dött i en mystisk sjukdom. Huvudpersonen Hedvig ser sin familj dö och lämnar dem sedan. Hon förflyttar sig genom en död stad och försöker hitta ett liv på en övergiven bondgård.

Vad är egentligen viktigt i livet och hur skulle eleverna klara en sådan här katastrof? Det finns mycket att diskutera.

Passar troligen bäst i år 7-9

Fortsättningen heter Spring så fort du kantredje delen Som om jag vore fantastisk och fjärde delen Om du såg mig nu. 

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting 

Denna serieroman om Förintelsen är nominerad till Augustpriset 2018. Vi får följa några människor som var barn under andra världskriget och hur de överlevde de fasor de utsattes för och senare startade nya liv i Sverige.

En bok att läsa tillsammans med elever och samtala kring, kanske i ett gemensamt projekt i svenska och historia. Passar från år 6 och uppåt.

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

En aktuell berättelse om Kiruna, staden som måste flyttas för att inte rasa. Maja bor precis över gruvan och har svårt att slappna av. Nutidsorientering blandas med “vanliga” tonårsfunderingar i en bok som jag tror passar bra för elever i år 7-8, kanske även i år 9.

Fortsättningen heter Inte längre min och är också väldigt bra.

Huset mittemot av Alex Haridi

Mitt emot Joel finns det så kallade Ödehuset, där tonåringen Jonathan bodde för många år sedan, innan han tog livet av sig. Det visar sig att huset inte alls är tomt och Joel börjar besöka den som bor där.

Passar bra i år 7-9.

Sommarplåga av Hanna Jedvik

En bok om skejtaren Alma som bor med sin pappa i Göteborg. På sommaren åker de till stugan i skärgården och då brukar Alma hänga med sommarkompisen Mira. Just den här sommaren har hon med sig en kille och även om hon hävdar att det är en barndomskompis stör det Alma riktigt mycket. Hon har nämligen insett att det hon känner för Mira är något annat än vänskap.

Passar troligen bäst i år 7-9, kanske även i år 6 som högläsningsbok.

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie

Berättelsen om Junior, som är 14 år och bor i Spokane-reservatet är både annorlunda, spännande och inte minst rolig. Vi får träffa en annorlunda huvudperson, som verkligen sticker ut när han börjar i skolan utanför reservatet. Boken har fantastiska illustrationer gjorda av Ellen Fornay.

Passar troligen bäst i år 7-9

Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo

Liv har flyttat med sin pappa från Stockholm till Småland, mitt ute i ingenstans utanför Växjö. Liv är otroligt, faktiskt smärtsamt blyg och fasar för att behöva börja i ny skola med nya och okända människor. Det är härligt att en riktigt introvert person får stå i centrum och det finns mycket att samtala kring. En bok som jag tror fungerar bra i år 8-9.

(M)ornitologen av Johanna Thydell

(M)ornitologen är en riktigt bra bok om Moa som återser sin mamma som lämnade familjen då Moa var två. Sättet Thydell kombinerar humor och allvar gör att läsningen känns lättsamt, trots det allvarliga ämnet. Huvudpersonen har gått ut ettan på gymnasiet, men jag tror ändå att den passar bäst i år 8-9.

Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson

En roman om ett brott som belönades med Spårhunden 2016. Vi träffar Vega, som vet att hennes bror är inblandad i något hemskt. När polisen knackar på dörren blir hon inblandad.

En spännande bok, men också en bok om lojalitet och livet i ett litet samhälle.

Passar troligen bäst i år 8-9 eller möjligen i Svenska 1.

Allt ska brinna av Sofia Nordin 

Minna och Agnes har varit vänner sedan mellanstadiet, men när vi träffar Agnes har något fruktansvärt hänt. En bok om vänskap och psykisk ohälsa som lyckas balansera svärtan. Inte en bok att lämna eleverna ensamma med, men en fin bok som torde leda till många samtal.

Passar troligen bäst i år 8-9 och i Svenska 1.

Vi är en av Sarah Crossan

Mer riktigt välskriven prosalyrik och en fin skildring av ett annorlunda syskonpar. Grace och Tippy är 16 år och sammanväxta. Det innebär en hel del problem rent socialt, men också en gemenskap som är något utöver det vanliga. På engelska heter den One.

Passar bra i år 8-9 och på engelska i år 9 eller Engelska 5.

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson

En självbiografisk roman skriver på prosalyrik. Varje dikt kan läsas för sig, men bildar också en helhet, vilket gör det till en annorlunda läsning. Berättelsen om Jackies uppväxt, hennes familj och föräldrarnas olika bakgrund är personlig, men också en berättelse om USA på 60- och 70-talet när hudfärg verkligen spelade stor roll för vilket liv en människa får.

Passar bra i år 8-9 och på engelska i år 9 eller Engelska 5.

Gul utanpå av Patrik Lundberg

Gul utanpå är inte en skönlitterär bok, utan den handlar om hur författaren reser till det land han adopterats från en gång. Mycket intressant om identitet och arv kontra miljö. Som så många andra ungdomsböcker handlar Gul utanpå mycket om identitet och att finna sig själv.

Passar troligen bäst i år 7-9

Ta det som en man, Hampus Nessvold

Mer sakprosa och en bok som borde läsas på varenda högstadieskola. Hampus Nessvold skriver personligt om den mycket trånga mansrollen och hur den påverkade honom under högstadiet. Hur förväntningarna på hur en kille ska vara gjorde honom till någon som inte alls var trevlig och som inte alls var den han egentligen ville vara.

Obligatorisk läsning i år 7-9.

Som hund som katt av Per Nilsson

En kort bok med mycket innehåll. Huvudpersonerna är styvsyskon och tillbringar en helg själva utan sina föräldrar. Riktigt bra och annorlunda.

Passar troligen bäst i år 7-9

Som sparv som örn av Per Nilsson

Trots den liknande titeln hör Som sparv som örn inte ihop med hund- och kattboken, förutom likheten att mycket information om huvudpersonerna låter vänta på sig, som kön till exempel. Boken handlar om Enneka och Be, en sätter skräck i skolan och den andre imponeras. En cool örn och en rädd sparv.

Passar troligen bäst i år 7-9

En ocean av kärlek av Tahereh Mafi

En riktigt bra bok om Shirin som på grund av sin slöja ofta blir utsatt för diverse klumpiga kommentarer. Inte blir det lättare av att familjen flyttar ofta och att hon återigen behöver börja om i en ny skola. En fin bok om att våga vara sig själv och att våga lita på andra.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1

Är det nu allt börjar? av Siri Spont

Tilda känner att hon inte riktigt passar in i sitt kompisgäng och räddningen är hennes internetkompis Emmy som hon ständigt chattar med. De har så mycket mer gemensamt. När Emmy föreslår att de ska åka på språkresa till Brighton tillsammans lyckas Tilda övertyga sina föräldrar att få åka med. Resan blir inte alls som Tilda tänkt sig och även om hon försöker vara cool och hänga med Emmy och de andra till puben känner hon sig utanför.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1

Slutet av Mats Strandberg

Om ungefär fyra veckor kommer jorden att gå under och vi får följa några ungdomar och deras familjer under de sista veckorna av världen som vi känner den. En tjock, men lättläst bok, vars innehåll kan leda till många, intressanta samtal.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Ordbrodösen av Anna Arvidsson

En bok för alla unga som gillar fantasy, men som av princip ratar svenska böcker. Jag har mött ett gäng sådana och det är jag säkerligen inte ensam om. Ordbrodösen handlar om artonåriga Alba som hoppas ärva förmågan att styra andra med hjälp av det skrivna ordet. Många kvinnor i hennes släkt har den förmågan och de kallas ordbrodöser.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Inte din bror av Malin Stehn

Abbe är en ganska vanlig kille, men han är ensam och de kompisar han får är egentligen inte sådana han vill umgås med. De är till exempel ganska rasistiska och det blir märkligt när Abbes familj tar hand om Hossain från Afghanistan.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Kartor för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck

En alldeles vanligt ovanlig bok om kärlek, men också om vänskap och hur den förändras när huvudpersonen Julia blir ihop med en kille som hennes bästa kompis är kär i. Andra teman som tas upp är ekonomi och hur det är att inte ha lika mycket pengar som sina vänner och därmed inte kunna hänga med på allt kul de gör.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Pojkarna av Jessica Schiefauer

I Pojkarna hittar några flickor en blomma som förvandlar dem till pojkar. Ett spännande experiment som troligen leder till diskussioner bland eleverna. Själv reagerade jag på att killarna skildras ganska stereotypt. Mycket intressant bok trots detta.

Passar troligen bäst i år 8-9, eller kanske i Svenska 1-2.

Jag, En av David Levithan

Jag, En är en riktigt intressant bok om En som vaknar upp i en ny kropp varje dag. Hen är varken kvinna eller man, utan bara en personlighet som behöver andra för att leva. Otroligt intressant bok som ifrågasätter könsroller, men som också bjuder på många skratt och en fantastisk kärlekshistoria.

Passar troligen bäst i år 8-9, eller i Svenska 1-3.

På engelska heter den Everyday och passar troligen bäst i år 9 eller Engelska 5.

Pojkarna och Jag, En kan också med fördel samläsas. I båda böckerna leks det med könsroller och det finns mycket intressant att diskutera.

The Hate U give av Angie Thomas

Rasism finns och det är något vi behöver tala om. Huvudpersonen i Angie Thomas debut bor i en utsatt förort, har sin hudfärg emot sig, men går i en fin skola i en annan del av staden och klarar sig därför bättre än många andra i hennes närhet. The Hate U give är en bok om identitet och att kunna få ihop utsidan och insidan till en helhet. En av de bästa ungdomsböckerna 2017.

Passar bra i år 9 eller i Svenska 1. På engelska i år 9 eller Engelska 5.

Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed

Huvudpersonen Maya är 17 år och född i USA. Ändå ses hon ibland som något av en främling. Hennes föräldrar är nämligen muslimer från Indien och de lever efter de håller starkt på sina traditioner. Det här är dock en bok om mycket mer än den klassiska generationsklyftan.

Passar i år 9 eller Svenska 1 på gymnasiet.

Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren

Det här är en fantastisk bok, men inte en bok att läsa i alla klasser och definitivt en bok som kräver samtal. Den handlar om Kassandra och Melanie som är bästa vänner och går första året på gymnasiet när Kassandra väljer att avsluta sitt liv. När hon dör påverkar det hela Melanies liv och skildringen av förlust är riktigt stark.

Passar i år 9 eller Svenska 1 på gymnasiet.

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra av Johanna Nilsson

Det här är en bok som inte liknar någon annan, men som möjligen skulle kunna samläsas med Jessica Schiefauers Pojkarna. Vi får möta Bill, som blivit utkastad hemifrån och bor i ett källarförråd. Han träffar Omari, som också är hemlös och de två inleder ett förhållande. Ett förhållande som vore precis som alla andra om de bara hade kunnat byta kroppar med varandra. Bill är nämligen född i en flickkropp och Omari i en pojkkropp, båda i fel kropp. En riktigt bra och välskriven bok, som kan leda till många intressanta samtal.

Passar i år 9 eller Svenska 1 på gymnasiet.

Hej syster av Navid Modiri

Om vi ska förstå hur det är att fly till ett nytt land och hur det är att aldrig riktigt höra till måste du få läsa ärliga berättelser om detta. Navid Modiri berättar om flyktingkvinnan han träffar på centralstationen i Malmö 2015 och i en inre dialog med henne berättar han om sin egen flykt och hur den påverkat honom.

Passar i år 9, men kanske ännu bättre i Svenska 1-3 på gymnasiet.

Moonrise av Sarah Crossan

En riktigt stark berättelse om Joe Moon, vars bror Ed sitter i fängelse och väntar på avrättning. Offrets familj får komma till tals och vi får veta att saker ofta är mer komplicerade än de verkar vara från början. Boken är skriven på prosalyrik, dvs ett stort antal dikter som tillsammans bildar en helhet. Kan med fördel samläsas med När hundarna kommer nedan.

Moonrise finns ännu inte översatt till svenska, men passar i engelska för år 9 eller i Engelska 5.

När hundarna kommer, Jessica Schiefauer

En stark bok om Isak och Ester som är ihop, men i Isaks ögon inget självklart par längre. Precis när han tänker göra slut drabbas hans familj av en tragedi, då brodern Anton deltar i en misshandel som leder till att offret dör. Istället blir Isak och Ester mer beroende av varandra än någonsin.

En stark och viktig bok. Passar troligen bäst i år 8-9 eller i Svenska 1.

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

En fin bok som handlar om June vars morbror och likaledes gudfar dör i Aids. Det är 80-tal och Rifka Brunt beskriver en sjukdom som är ny och skrämmande, men på ett annat sätt än till exempel Jonas Gardell. Boken skulle dock med fördel kunna samläsas med Torka aldrig tårar, men handlar mindre om sjukdomen och mer om kärlek och vänskap mellan en flicka och en man.

Passar troligen bäst i år 8-9 eller i Svenska 1.

Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström

Kevin bor i östra Göteborg med sin familj och får ofta ta ett stort ansvar för sin bror Charlie. När föräldrarna åker bort ska Kevin passa sin bror, men ett besök på Liseberg med sina nya gymnasiekompisar lockar väldigt mycket. När Kevin kommer hem är Charlie borta.

Passar troligen bäst för år 8-9 och kanske i Svenska 1.

Ingenting och alltid av Nicola Yoon

Maddy är så allergisk att hon inte kan lämna sitt hem. Isolerad från omvärlden lever hon någon sorts liv med sin mamma och sjuksköterska Carla som enda sällskap. Skolan sköter hon på distans och någon enstaka gång kommer en lärare på hembesök. När Olly och hans familj flyttar in i grannhuset söker han kontakt, men Maddys mamma vill inte låta honom bli en del av dotterns liv.

Passar troligen bäst för år 8-9 eller Svenska 1, på engelska även för Engelska 5.

Boken har nyss blivit film.

Idag är allt av Nicola Yoon

En bok som är ännu bättre än Yoons genombrottsroman och som (ännu) inte blivit film. Den utspelar sig under en enda dag då Natasha och Daniel möts. Hon är på väg till Migrationsverket (eller den amerikanska motsvarigheten) för att försöka förhindra att hon och hennes familj utvisas. Han ska på en viktig collegeintervju.

Passar troligen bäst för år 8-9 eller Svenska 1.

Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn

Emmanuel Kent går i nian, men längtar efter att vara någon annanstans, eller i alla fall bli någon annan. Nu är hans kompis Tore den enda han har och Emmanuel vill ha mer. När Bianchi kommer ny till skolan ser han sin chans att få en ny vän. Konsten att ha sjukt låga förväntningar handlar om identitet och att vara eller inte vara en bra vän. Mycket humoristisk, men med en allvarlig underton.

Passar troligen bäst i år 9 eller Svenska 1 och kan med fördel samläsas med klassikern En komikers uppväxt, då de båda böckerna har gemensamma teman, trots att de är väldigt olika.

Du, bara av Anna Ahlund

Om John och Frank och att våga vara kär. Charmig och rolig, men också en känslosam och stark bok. En kärlekshistoria utan pekpinnar.

Passar troligen bäst i år 9 eller Svenska 1.

Jack av Christina Lindström

En riktigt bra bok om Jack, som tror sig ha funnit kärleken när det förflutna hinner ikapp honom. Mycket att diskutera kring identitet och grupptryck.

Passar troligen bäst i år 9 eller Svenska 1.

Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum

Jessies mamma har varit död i drygt två år, men sorgen är fortfarande stor. Hennes pappa sörjer också, men han har också gått vidare med en ny kvinna. Nu är det dags för honom och Julie att flytta in med Rachel och hennes son Theo.

Jessie börjar i en ny skola och känner sig självklart osäker. Hon börjar få anonyma mail från någon som kallar sig Någon Ingen, som försöker guida henne rätt i den nya miljön. Vänskapen utvecklas, men Någon Ingen vägrar att berätta vem hen är.

Passar troligen bäst i år 9 eller Svenska 1.

Onanisterna av Patrik Lundberg.

Räds inte titeln. Det här är en bra och angelägen bok om att våga vara sig själv. Huvudpersonen är kompis med killarna som var coola på högstadiet och gymnasiet, men efter att ha sumpat sina betyg är det komvux som gäller. Inte fullt lika coolt.

Möjligen för gamla huvudpersoner för högstadieelever och kanske för grovt språk, men i Svenska 1 torde den passa utmärkt. Apropå språket så räds inte det. Handlingen talar för sig själv.

Bli kvar av Maja Hjertzell

Bli kvar är en kort och på ytan väldigt lättläst bok om Lucas och Sophie. Vi får träffa dem under en dag från det de vaknar tillsammans tills dagen är över och Lucas har skjutsat Sophie till Göteborg där hon ska studera. Själv har han bestämt sig för att stanna kvar i den lilla hemorten och var tills nu ganska nöjd med beslutet.

Boken är tunn och passar därför ovana läsare. Det är också en välskriven bok med ett innehåll som kan leda till många intressanta samtal. Med tanke på teman som tas upp passar den därför bäst på gymnasiet.

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Ännu en bok om en udda person, som är utanför i skolan, men Eleanor & Park liknar ändå ingen annan bok jag läst. Två ungdomar börjar sitta bredvid varandra på bussen och snart växer en vänskap fram, som verkar utveckla sig till kärlek. Musik och serier spelar stor roll för handlingen och det här är en av de mest gripande och annorlunda kärlekshistorier jag läst.

Passar i år 9 för vana läsare, men också i Svenska 1-2.

På engelska för Engelska 5-6.

Om jag var din tjej av Meredith Russo

En stark bok om Amanda, som tidigare var Andrew. Visst är det fokus på hennes nya kropp, men är för övrigt en befriande normal kärlekshistoria.

Passar i år 9 för vana läsare, men också i Svenska 1-2.

På engelska för Engelska 5-6.

Så jävla kallt av Lova Lakso

Det är vinter och det är så jävla kallt. Minus 38 grader. Att bo i Piteå längst upp i norr där kylan genomtränger allt är på ytan det som får huvudpersonen Karla att vilja dra söderut. När hennes föräldrar börja tala om att avliva hunden ger hon sig av med den under jackan. Tillsammans med kompisen Kaja och pojkvännen Aziz tar hon sig ner genom Sverige.

Passar i år 9 för vana läsare, men också i Svenska 1-2.

Vakuum av Mia Öström

Det här är egentligen ingen svårläst bok, men den har ett svårt innehåll. Huvudpersonen har nyss förlorat sin bror som begått självmord och försöker att förstå. Hon hittar små lappar som han skrivit som leder henne till en plats som var väldigt viktig för honom.

Passar i år 9 och i Svenska 1. En bok att läsa tillsammans, inte lämna eleverna själva med.

Som stjärnor i natten av Jennifer Niven.

En stark bok som tar upp det svåra ämnet psykisk ohälsa, men är också en fin skildring av vänskap och kärlek. Mycket att diskutera och ingenting att släppa eleverna ensamma med.

Passar i år 9 för vana läsare, men också i Svenska 1-2.

På engelska för Engelska 5-6.

No och jag av Delphine de Vigan

No och jag handlar om en annorlunda flicka som gör ett annorlunda skolprojekt. Hon intervjuar uteliggaren No och tillsammans med en äldre killkompis försöker de ge henne ett bättre liv. Den är inte helt purfärsk, men bör hålla trots att den kom ut på svenska 2008. Det finns mycket att diskutera både gällande politik, fördelning och det egna samvetet.

Det här är ingen egentlig ungdomsbok, men bör funka i år 9 och även i Svenska 1-2.

Störst av allt av Malin Persson Giolito

En bok som utspelar sig under en rättegång mot en misstänkt skolskytt. Genom tillbakablickar får vi veta vad som ledde till den minst sagt tragiska händelsen. Viktiga ämnen som klass är centrala.

En bok om unga, men inte skriven för unga. Skulle välja att läsa den på gymnasiet.

Hon bad om det av Louise O’Neill

Alla vet hur Emma är. Hon är snygg, flirtar, ligger med en del killar, dricker för mycket och är helt enkelt en sådan som ber om det. Det var fest. Emma hade sex med en kille. Han gav henne droger, bjöd in sina polare i rummet och snart utnyttjades hon av dem. När vi träffar Emma har det gått en tid och mycket har förändrats.

Inte heller detta är en ungdomsbok, trots att den handlar om unga människor. Passar bäst på gymnasiet i Svenska 1-3 eller Engelska 5-6.

Djupa ro av Lisa Bjärbo handlar om en grupp vänner som kommer tillbaka hem för att begrava en vän. Starkt om sorg, vänskap och kärlek. Läses med fördel tillsammans med Jag lever, tror jag av Christine Lundgren en bok om Kim som under våren i trean mister sin bästa vän Moa. Mycket stark bok.

Båda passar bäst på gymnasiet.

Döden är inget skämt av Karl Modig

På ytan en enkel berättelse om en destruktiv ung man som vill bli komiker, men under ytan finns mycket, mycket mer. En berättelse om sorg och avsked, men också om att våga visa sina känslor.

Passar bäst i Svenska 1 eller gymnasiets senare svenskkurser.

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E Lockhart

Vi vet redan från början att Frankie gjort något hemsk, men vi vet inte vad. Det hela utspelar sig på en internatskolan, där miljön är en skön blandning av 50-tal och nutid. Frankie upptäcker ett hemligt sällskap som bara är för killar och protesterar mot hur gamla, ganska så sunkiga, traditioner fortfarande finns kvar.

Passar i Svenska 1-2 och i Engelska 6-7

Antiloper av Ester Roxberg

Antiloper handlar om trasiga ungdomar i gymnasieåldern. Astrid och Ellen har varit vänner under hela gymansietiden och nu är det bara några månader kvar till studenten och det stundande vuxenlivet. De är så olika som två människor kan vara och nu blir det mer tydligt än innan att de drar åt olika håll.

Det här är en ganska hemsk bok, med en väldigt svart underton. Passar i Svenska 2-3 och läses med fördel i grupp, med tydliga diskussionstillfällen.

En tid för mirakel av Karen Walker Thompson

Är en dystopi och är inte heller en ungdomsbok. Jorden går absolut inte under med dunder och brak, istället blir dygnen långsamt, långsamt längre och snart uppkommer en konflikt mellan de som följer klockan och de som följer ljuset. En mycket bra och intressant bok.

Passar troligen bäst i år 9 om eleverna är duktiga läsare, men ännu hellre i Svenska 1-2.

På engelska även i Engelska 5 om eleverna är duktiga, eller i engelska 6.

Kodnamn Verity av Elizabeth Wein

I Kodnamn Verity skildras andra världskriget ur ett annorlunda perspektiv. Huvudpersonerna är två unga brittiska kvinnor, en piot och en spion, som kraschar i Frankrike. Ett bra komplement till alla andra skildringar av kriget.

Passar troligen bäst i år 9 om eleverna är vana läsare, eller i Svenska 1-2.

Pojken som följer sin skugga av Kedir Meral

Berättelsen om Memo från Angered som börjar läsa på universitetet är en riktigt bra bok om hur familjens kultur kan krocka med samhällets. Meral funderar mycket kring varför människor gör som de gör, istället för att måla upp en svartvit värld där vissa är onda och andra goda.

Passar i Svenska 2-3

Komma och gå av Taiye Selasi

Komma och gå är ingen ungdomsbok, men en bok om fyra (nästan) vuxna syskon, som reser från USA till faderns hemland Ghana för att gå på hans begravningen. Ingen av dem har träffat sin far på många år, men trots detta spelar han självklart en stor roll i deras liv, både innan och efter han övergav dem. Det här är en bok om syskonskap, föräldrar som sviker och de som väljer att stanna kvar och kämpa, samt det svåra i att leva mellan två länder. Otroligt bra och stark, med ett helt fantastiskt språk.

Passar i Svenska 2-3 eller Engelska 6-7.

Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler

Jag ska inte berätta vad twisten är, men det finns en rejäl sådan i boken som handlar om tre syskon. Handlingen börjar mitt i historien och vi får veta att huvudpersonen Rosemary förlorat sin syster Fern och tappat kontakten med sin bror Lowell. Nu har hon börjat på collage och tycker att det är dags att berätta om vad som hände.

Boken fanns med på Man Booker Prizes korta lista 2014 och är inte helt enkel, men mycket läsvärd. Rekommenderas för elever på gymnasiet. På engelska heter den We are all completely beside ourselves och skulle troligen funka bra i Engelska 6. Jag har läst boken i Svenska 3.

 

20 reaktioner på ”En lista med böcker att läsa med ungdomar”

 1. Jag har ungefär en miljard boktips både på svenska och engelska! 😀 Här kommer några.

  Här ligger jag och blöder-jennie jägerfeld
  Förr eller senare exploderar jag-john gren (egentligen allt av honom)
  Boktjuven-markus zusak
  Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag-sara ohlsson
  Fyra dagar fyra nätter-morgan matson
  Jellicoe Roads-melina marchetta
  Pojken i randig pyjamas-john boyne

  Och några på engelska..

  Where things come back-john corey whaley
  Hate list- jennifer brown
  Me and earl and the dying girl-jesse andrews
  Second chance summer-morgan matson
  Eleanor&park-rainbow rowell
  This song will save your life-leila sales
  Everybody sees the ants-a.s king
  Speak- laurie halse anderson
  Thirteen reasons why-jay asher

  1. Tack för alla tips! Flera av dem har jag läst och några borde definitivt finnas med på listan. Allt för gamla och redan populära bland lärare får de dock inte vara för att kvalificera sig och de ska gå att diskutera tillsammans. Räcker alltså inte att vara en bra bok.

 2. Min syster är också lärare i svenska. Hon läser för tillfället Cirkeln med sina nior. Vet att Hungerspelen har förekommit också. Men båda de böckerna är ju ganska gamla nu, beroende på hur man ser det. För att kunna läsa i helklass krävs ju att nästan ingen har läst den tidigare, för det är ju inte kul att läsa en bok som man vet hur den slutar. Det vet man ju själv.

 3. Åh så många bra böcker! Jag läser Pojkarna med eleverna i år 3 på gymnasiet (Sv3) och det funkar också – väldigt intressanta diskussioner. Vi har också reagerat på pojk- och flicksynen som kommer fram i den…

 4. Vi har precis beställt Förr eller senare exploderar jag till högstadiet. Jag föreslog den visst utan att ha läst den (har dock läst Paper towns). Annars fungerar I taket lyser stjärnorna och Alex dogboy fortfarande, och vissa klasser läser Hungerspelen. Cirkeln läser nog bara vissa elever. Jag ska försöka tala för Jag, En, som jag gillar.

  1. Vissa böcker är så bra att de kommer att funka hur länge som helst, men det är alltid bra att förnya sig också. Gillar också Jag, En, men tror det är svår på högstadiet, iaf som gemensam bok. Ska testa den med gymnasieelever i vår tänkte jag.

 5. Tack för många bra tips, nu har jag fått många bra idéer om vad våra tjejer kan läsa framöver 🙂 Ett tips tillbaka är böcker av Michael Morpurgo. I våra barns skola har vi läskontrakt mellan elever och skolan, vilket innebär att de skall läsa högt för en vuxen 15 minuter per dag, fyra dagar i veckan, från åk 1-åk 9. Jag har lyssnat på våra barn när de läst bland annat “Fjärilslejonet” av Morpurgo, en underbart fin berättelse med djup. Våra barn är 10 och 11 och båda tyckte om boken, även jag. Däremot är inte framsidorna av hans böcker särskilt lockande, och de speglar inte innehållet, tyvärr.

 6. Hej! en rättelse om Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz

  “Boken utspelar sig i Mexico och ger en mänskligare och mer komplex bild av landet och dess befolkning än vi brukar få genom nyheter.” – Nej, den utspelar sig i USA – men båda killarnas föräldrar är mexikanska invandrare.

  Annars bra lista och jag är här inne för att inspireras till högläsningstips!

 7. Själv har jag läst Jan Svensson av Johanna Lindbäck som nog passar år 5-6. Det är en ganska fin bok om Jan som flyttar till Luleå med sina pappor och syster. Det är många normer som bryts i den.

 8. Sanna Kessler

  Har du någon erfarenhet av att läsa boken Onsdag kväll strax för sju av Mats Berggren? Vad tycker du? Vad tycker ungdomar? Det är lite svårt att få ihop klassuppsättningar av böcker, finns inte så mycket att välja på.

  1. Har läst den, men inte arbetat med den. Tycker att den är lite väl stereotyp, men många lärare verkar gilla den. Har dock inga elever som har läst heller vad jag vet, så kan tyvärr inte bidra med elevrecensioner.

 9. Gun-Mari Manzoui

  Tack för alla fina boktips! Jag arbetar med nyanlända i åk 7-9 och söker intressanta böcker att läsa med dem som har hunnit lite längre i språket. Jag har fått flera bra tips som jag ska läsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: