Fler bra böcker för barn och unga

Jag har satt samman en lista med bra och aktuella böcker som jag och i många fall även mina elever har läst och gillat. Du hittar den här. På den här listan finns böcker som jag tyckte väldigt mycket om, men som det var ett tag sedan jag läste och/eller använde i skolan. De kan alltså behöva en genomläsning av er som använder den, för att säkerställa att de fortfarande känns aktuella. Å andra sidan tycker jag alltid att man som lärare ska läsa de böcker som ska användas i undervisningen med “elevögon” för att säkerställa att rätt bok när rätt elever.

Gemensamt för böckerna på den här listan är alltså att de är bra, men inte helt purfärska.

Lite ihop av Johanna Lindbäck

Lite ihop är en ganska klassisk bok om vänskap i sexan. Hur olika ungdomar i den åldern kan vara och vad det betyder för deras vänskap. Boken har både en tjej och en kille som huvudperson och det går att samtala mycket om identitet och vikten av att vara sig själv. Fortsättningen heter Kanske ihop.

Passar troligen bäst i år 5-6

Stanna kvar och ge dig av av John Boyne

John Boyne är kanske mest känd för Pojken i randig pyjamas om andra världskriget, men den här boken om första världskriget är minst lika läsvärd. Visserligen är huvudpersonen Alfie bara fem år då berättelsen inleds, men han hinner bli äldre under bokens gång. Vi får veta en del av kriget, men kanske mest om dess påverkan på människor.

Passar troligen bäst i år 6-7.

I huvudet på Colin Fischer av Ashley Miller och Zack Stentz handlar om pojken med samma namn, en fjortonåring med Aspergers syndrom. Vi får verkligen komma in i hans huvud och får veta hur han tänker. Mycket spännande. Det här är dock inte bara en bok om hur Colin är, utan också en spännande detektivhistoria. En elev på Colins skola anklagas för att ha tagit med en pistol till matsalen, men Colin vet att polisen tagit fel person.

En underhållande och spännande bok med allvarlig underton som jag tror passar bäst för år 7-8.

Som eld av Sara Lövestam

Handlar om Lollo och Anna, som blir förälskade i varandra trots att de är väldigt olika. En fin bok om kärlek och klass.

Passar troligen bäst i år 7-9.

Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo

En bok om att bli kär i sin bästa vän, men inte våga berätta det för att inte riskera vänskapen. Som vanligt välskrivet och relevant av Bjärbo.

Passar i år 8-9 och i Svenska 1.

Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeldt

Johanna har adhd och medicineras för att bli av med den galna cirkusen som annars befinner sig i hennes huvud. Problemet är att hennes föräldrar inte drar in tillräckligt med pengar och därför kommer medicinen snart att ta slut. Johanna beslutar sig för att få tag på pengarna själv, men sättet hon gör det på är kanske inte det smartaste.

Det här är en fartfylld historia, som innehåller en del kärlek, men kanske mest ganska våldsam action. Jag tror den är för svår för de flesta på högstadiet, men kan funka bra på gymnasiet.

Kurt Cobain finns inte mer av Hanna Jedvik

Lovis och Alex börjar första året på gymnasiet och blir genast goda vänner. De möts genom ett delat musikintresse och en viss trasighet. När Lovis blir starkare, lever Alex mer och mer destruktivt. Ämnen som kärlek, vänskap och sexualitet avhandlas i en naken och ärlig bok.

Passar i Svenska 1-2.