Coyote av Gabrielle Filteau-Chiba

I Québecs djupaste skogar arbetar Raphaëlle som viltvårdare. Egentligen är det mer en livsstil än ett jobb och hon trivs med det isolerade livet, boendes i en husvagn mitt ute i ingenstans. Författaren Gabrielle Filteau-Chiba lämnade själv livet i Montreal 2013 och bodde i tre år i en liten stuga mitt i Kamouraskas vildmark. Det märks på sättet hon beskriver miljön och naturen att hon har kunskaper om området. Raphaëlles följeslagare är en hund som hon döper till Coyote. När hunden fastnar i en olaglig fälla intensifieras hennes kamp mot tjuvjägare. Just coyotes är ett enkelt villebråd och antalet djur har minskat drastiskt. När Raphaëlle förstör de olagliga fällorna får hon dess ägare mot sig. Hennes uppgift som viltvårdare är att skydda djuren och naturen, men hennes område är för stort och kollegorna för få. När hon upptäcker kameror som filmar henne i smyg och dessutom tecken på att någon varit inne i hennes bostad, flyr hon husvagnen och flyttar in i ett hus som ägs av hennes vän Lionel. Han är en äldre man som fungerar som en fadersgstalt och också den som hjälper Raphaëlle att hitta den som skadat hennes hund och alla andra, oskyldiga djur.

Coyote är Gabrielle Filteau-Chibas andra bok, men den första som översatts till svenska. Den är utgiven av det lilla förlaget Éditions J. som startades av Johanna Kinch 2021. Förlaget fokuserar på franskspråkig litteratur och har också gett ut bland annat Färskt vatten till blommorna. Ett spännande förlag som ska bli intressant att följa. Coyote är en annorlunda bok som är såväl en spänningsroman som en kärlekshistoria och dessutom en vackert naturskildring och en berättelse om en person som inte liknar någon annan. Även om jag absolut inte skulle kunna tänka mig det liv som Raphaëlles valt är det helt klart intressant att läsa om henne. Det här är en bok som verkligen är läsvärd. Mörk och brutal, men också väldigt vacker. Omslaget av Kerstin Hanson är magnifikt.


Om boken

Coyote av Gabrielle Filteau-Chiba, Éditions J. , (2022)

Översättare: Ulla Linton

4 reaktioner på ”Coyote av Gabrielle Filteau-Chiba”

    1. Jag tyckte också om den, trots att det egentligen inte är en miljö som tilltalar mig. Tyckte att författaren lyckades väl med att levandegöra naturen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: