Böcker som hör ihop

Ibland är det roligt att stanna i en litterär värld lite längre och kanske läsa flera böcker som hakar i varandra på något sätt. Jag har därför satt ihop en lista med bokkombinationer, några som jag läst och andra som jag skulle vilja läsa.

Mrs Dalloway av Virginia Woolf och Timmarna av Michael Cunningham

Virginia Woolfs roman Mrs Dalloway från 1925 utspelar sig under en dag i Clarissa Dalloways liv, en dag som ägnas åt att planera kvällens fest. Timmarna består av tre berättelser i tre tider. I den första får vi möta Virginia Woolf, i den andra en hemmafru som skulle kunna liknas vid Mrs Dalloway och i den tredje står blommor och en fest i centrum.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg och Gregorius av Bengt Ohlsson

Doktor Glas är en av mina favoritklassiker och där är det bara huvudpersonens perspektiv som vi får ta del av. Bengt Ohlsson låter istället den enligt doktor Glas så fruktansvärde pastor Gregorius stå i centrum och jag tyckte mycket om boken när jag läste den.

Till det här paret kunde fler titlar lagts, som Mordets praktik av Kerstin Ekman och Jag, Helga Gregorius av Birgitta Lindén.

En fest för livet av Ernest Hemingway och Åren i Paris av Paula McLain

Paula McLain har skrivit en skönlitterär bok om Ernest Hemingway och hans första fru Hadley. Hon var åtta år äldre än honom och de träffades när han var 21 och hon 29. Romanen och Hemingways självbiografiska bok handlar om samma år i Paris i början av deras äktenskap, innan han lämnade henne och deras barn för en annan. Paula McLains bok är fantastisk, men trots flera försök har jag ännu inte kommit igenom Hemigways bok. Dags för ett nytt försök i sommar kanske.

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg och För Lydia av Gun-Britt Sundström

Den allvarsamma leken är en av mina absoluta favoritböcker, men Sundströms berättelse med Lydia i fokus står fortfarande oläst i bokhyllan.

Jane Eyre av Charlotte Brontë och Saragassohavet av Jean Rhys

I Jane Eyre finns den galna kvinnan på vinden, men vi får inte veta så mycket om henne. Jean Rhys väljer istället att lyfta fram Bertha Masons öde och jag är ganska nyfiken på hennes berättelse.

Iliaden av Homeros, Flickornas tystnad av Pat Barker och A Thousand Ships av Natalie Haynes

Jag vet inte om jag kommer att ge mig på projektet att läsa hela Iliaden, men jag är definitivt nyfiken på Flickornas tystnad och A Thousand Ships som ger kvinnornas perspektiv på Trojanska kriget.

Odysséen av Homeros, Penelopiaden av Margaret Atwood och Kirke av Madeline Miller

När Odysseus reser hem mot Ithaka träffar han Kirke, den första häxan i litteraturen, som är huvudperson i Madeline Millers bok. Hemma väntar hans fru och i Penelopiaden får vi veta hur hon har det.

Skattkammarön av Robert Louis Stevenson och Mary Jones historia av Elin Boardy

Det här är två böcker som jag tycker om och det är självklart extra roligt när både originalet och parafrasen är välskrivna och bra. I Boardys bok är det den okända kökspigan Mary Jones som berättar om livet i Silvers hushåll.

En vintersaga av William Shakespeare och Tidsklyftan av Jeanette Winterson

En klassiker och en modern version av den. Wintersons bok är något av det bästa jag läst och självklart är det en fördel att känna till Shakespeares ursprungshistoria. Wintersons tolkning av En vintersaga är en av flera nya versioner av Shakespeares verk som har släppts. Några till är också utlovade, men har ännu inte synts till. Läs mer här.

Stolthet och fördom av Jane Austen och Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld

Även Jane Austens verk har och ska moderniseras i The Austen Project. Fyra titlar har det blivit hittills och två till ska vara planerade. I Sanning och skvaller är Liz journalist på ett livsstilsmagasin och bor med sin yogande syster Jane i New York.

Ett dockhem av Henrik Ibsen och Nora av Merete Pryds Helle

Ibsens klassiska pjäs tillhör mina favoriter. Jag är därför nyfiken på att läsa Merete Pryds Helles bok där Nora får berätta mer. Det är en av tre nyskrivna böcker utifrån Ibsens verk.

Frankenstein av Mary Shelley och Frankissstein av Jeanette Winterson

Frankenstein är en fascinerande berättelse, men en rätt tråkig bok. Däremot är jag riktigt pepp på att läsa Jeanette Wintersons bok som både anknyter till makarna Shelleys vistelse vid Genèvesjön tillsammans med Lord Byron och en nutida berättelse om AI och robotar.

Främlingen av Albert Camus och Fallet Meursault av Kamel Daoud

I Daouds bok får vi följa Meursault offer, den som kallas “araben” men är en människa av kött och blod som heter Moussa. Det är hans bror Haroun som berättar. För mig som just reagerade på att offret inte fick någon plats alls känns Kamel Daouds bok given.

Kallocain av Karin Boye och Det grönare djupet av Johanna Nilsson

Johanna Nilsson fortsätter Karin Boyes fantastiska berättelse om Leo Kall och vi får följa hans fru Linda Kall som i sin dagbok skriver om livet i Ökenstaden, en extremliberal stad som hon flytt till. Det låter som en riktigt intressant bok.

 

 

Photo by Kate Hliznitsova on Unsplash

 

 

4 reaktioner på ”Böcker som hör ihop”

 1. ”Huset Longbourn” av Jo Baker rekommenderar jag till ”Stolthet och fördom”! Böckerna utspelar sig samtidigt i samma hushåll, men i Huset Longbourn är berättelsen ur tjänstefolkets perspektiv. Den ändrade på många sätt min upplevelse av Jane Austens berättelse

 2. Underbart med en sån här lista! Jag har även en i min telefon och den ser ut så här:

  Den allvarsamma leken + För Lydia + fackboken “Märta och Hjalmar Söderberg : en äktenskapskatastrof” av Johan Cullberg och Björn Sahlin. Man kan även avsluta med att se filmen Den allvarsamma leken, men det har jag inte gjort. Böckerna har jag dock läst! Intressant att läsa biografin samtidigt som romanen…

  Mörkrets hjärta av Joseph Conrad + Gryningsvakten av Maya Jasanoff (något slags biografi) + Utrota varenda jävel av Sven Lindqvist (fackbok som behandlar delar av händelserna i Mörkrets hjärta) + filmen Apocalypse now (inte alls min genre men har förstått att den ska vara löst baserad på boken). Inte läst/sett någon av dessa ännu!

  Sedan Mrs Dalloway + Timmarna som du föreslog, + Lördag av Ian McEwan, som ska ha inspirerats av Mrs Dalloway. Har även listat filmen Timmarna. Inte läst eller sätt någon av dessa än.

  Av böckerna du listat har jag (förutom Den allvarsamma leken-temat) även läst Stolthet och fördom + Sanning och skvaller. Här är det även kul att läsa (eller ha läst) Bridget Jones dagbok med roliga referenser till Mr Darcy m.m.

  Och apropå referenser kan jag även rekommendera att läsa Wilhelm Mobergs Utvandrarsvit samtidigt som man lyssnar på låtarna från Kristina från Duvemåla. Måste inte vara exakt samtidigt, men under samma period. Det är SÅ intressant och vackert och genialt hur Björn Ulvaeus använt stoff från böckerna till låttexterna. Jag läste boken med extra stor behållning efter att ha lyssnat på och sett musikalen, och tvärtom – låtarna som jag lyssnat på i 20 års tid fick ett extra djup efter ha läst böckerna. Mina favoriter är hur Björn koncentrerat kapitlet när Karl Oskar ser ut över sina åkrar som bara var “vildgräs” när han kom dit, till “Vildgräs” och hur det kapitel där Kristina längtar hem till Sverige och saknar de ljusa vårkvällarna blev “Ljusa kvällar om våren”. Hade liksom inte fattat innan att de där ljusa vårkvällarna verkar vara något specifikt för våra breddgrader, Minnesota ligger ju på en mycket sydligare breddgrad.

  Ett tema som jag tänkte ta mig an i år när det är val i USA är “amerikansk politik”. Det är alltså inte böcker som behandlar samma skeende, men på olika sätt belyser USA:s politiska historia och nutid. Har på min utmaningslista att läsa minst fyra av dessa:
  – Vi hade makten i åtta år av Ta-Nehisi Coates
  – Nej är inte nog av Naomi Klein
  – Sånt händer inte här av Sinclair Lewis
  – Konspirationen mot Amerika av Philip Rooth
  – Hotet mot demokratin av Martin Gelin
  – Amerikaner av Björn af Kleen
  – Rodham av Curtis Sittenfeld

  Just nu värmer jag upp inför det amerikanska temat med en ljuv feelgoodkaramell om när sonen till USA:s (fiktiva) första kvinnliga president lär känna prins Henry (ej Harry!) av England… Fint! Den heter “Rött, vitt och kungligt blått” och är skriven av Casey McQuiston.

  Tack för tipsen! Ska lägga in “Nora” på min att läsa-lista!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: