Kanonkalendern del 5

5
Det är vansinnigt svårt att välja ut endast ett fåtal böcker, när det finns så många som är bra. Jag tycker mycket om Mrs Dalloway av Virginia Woolf, men kanske ännu mer om Timmarna av Michael Cunningham som är det närmaste en fulländad bok kan komma. Självklart blir läsningen ännu bättre om böckerna samläses och därför kanske det blir lite fusk idag med dubbla titlar. Märk väl att det i första hand är Timmarna jag tipsar om, men läsningen får en annan dimension om man läst Mrs Dalloway. Ännu bättre blir det kanske om du ser Life in squares om Bloomsburygruppen.

Cunningham älskar Mrs Dalloway och har läst boken om och om igen. Det märks när du läser Timmarna, där Virginia Woolfs historia binds samman med historien om en olycklig hemmafru och en konstnär 154652_1545768428-jpg_150som är döende i AIDS. Det finns en Mrs Dalloway för varje tid och det blir så tydligt.

Timmarna har också blivit film. En fantastisk film med bland andra Julianne Moore, Meryl Streep och Nicole Kidman, som fick en Oscar för sitt rollporträtt av Virginia Woolf . Det kanske verkar omöjligt, men boken är ännu bättre. Så välskriven och så välkomponerad. Jag har läst annat av Cunningham, som tyvärr inte alls når samma klass, även om det är bra böcker. Det här är nämligen ett litet mästerverk och den får representera korta, sparsmakade och vackra böcker, som är något av en favoritgenre för mig. Det behövs inte många ord, om orden är perfekta.

2 reaktioner på ”Kanonkalendern del 5”

  1. Håller med om allt, läste Mrs Dalloway och direkt efter Timmarna och de är så bra att läsa ihop. Älskar filmen också!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: