Boktips till mina studenter

Idag firar vi ännu en omgång studenter som springer ut i livet. Jag har nöjet att arbeta på estetiska programmet med elever som är empatiska, kloka, trevliga, kreativa och begåvade. Dagens boktips är till dem, men kan säkert passa även andra.

Jag har en förteckning över vilka texter mina klasser läser och ser att årets studenter tyvärr fått läsa mycket mindre lyrik än mina klasser brukar få. Därför blir det först några tips på bra poeter. Först Ocean Vuong som är en favorit. Inte superenkel, men med ett otroligt snyggt språk och ord som väcker känslor. Vuong föddes i Vietnam, men har vuxit upp i USA. Senaste boken heter Time is a mother och debuten heter Night sky with exit wounds. De finns också översatta till svenska och heter då Tiden är en mor och Natthimmel med kulhål. Även romanen On Earth We’re Briefly Gorgeous (En stund är vi vackra på jorden) är väldigt fin.

Det går inte att inte nämna Karin Boye, en av våra största poeter. Henne har vi pratat om och läst lite av, men det finns massor kvar att upptäcka, både diktsamlingar och romaner. Athena Farroukhzad går i dialog med Boye i sin version av dikten I rörelse som finns i boken med samma namn. Farroukhzad slog igenom med Vitsvit och bjuder där (och alltid) på dikter som känns. Från Iran kommer Forough Farrokhzad som är en fantastisk poet och jag rekommenderar samlingen Bakom fönstret skälver natten,

Sista tiden av år tre har vi läst världslitteratur och ja, jag håller med om att begreppet är kasst. Trots det får ni några tips på böcker som skulle kunna definieras så. Trevor Noah är komiker och uppvuxen i Sydafrika. Han berättar om sitt liv i Born a crime, men det är också en berättelse om Sydafrika som land. Persepolis av Marjane Satrapi från Iran och Framtidens arab av Riad Satouff som föddes i Frankrike, men växte upp i Libyen och Syrien, är bra självbiografier i serieformat. Också bra och ganska sorglig är En dag ska jag skriva om den här platsen av Binyavanga Wainaina. Även det här är en självbiografi om hans uppväxt i Nairobi och hans kamp för att kunna vara sig själv som homosexuell.

Många valde japanskt och vill man läsa mer från landet rekommenderar jag Senseis portfölj av Hiromi Kawakami. Det är en berättelse om en kvinna som träffar sin gamla lärare och vi får följa hur en rätt annorlunda vänskap växer fram. En annan ovanlig vänskap beskrivs i En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa som handlar om en före detta matematikprofessor och hand hushållerska. Det är hushållerskans son som blir vän med professorn då de möts genom matematiken. Jag rekommenderar även Rotlös av Tsitsi Dangarembga från Rwanda, som handlar om Tambudzai som får chansen att gå i skolan då hennes bror dör. Vill ni läsa något som är rätt galet rekommenderar jag Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite som handlar om det som titeln antyder, en syster som försöker dölja att hennes syster är en seriemördare.

Jag är ju inte bara svensklärare utan historielärare också, vilket gör att jag vill tipsa om några böcker, nya och gamla, som är lärorika rent historiskt. Svenska klassiker som Utvandrareposet av Vilhelm Moberg och Stadserien av Per Anders Fogelström lär er massor om svensk historia och rekommenderas varmt. Chinua Achebe berättar om Nigerias historia i Allt går sönder och Chimamanda Ngozi Adichie fyllde på med sin En halv gul sol. En spännande historia om Korea och Japan bjuder Min Jin Lee på i tegelstenen Pachinko. Hur det var att leva i Kina när kommunismen tog över beskriver Yu Hua i Att leva. Inte munter på något sätt och rätt långsam inledningsvis, men bra och lärorik. Dessutom förbjuden i Kina, vilket får mig att tro att den håller sig nära sanningen. Mer om Chile får man veta i Isabel Allendes moderna klassiker Andarnas hus. Vända hem av Yaa Gyasi låter oss följa två systrar, en som stannar i Ghana och en som fraktas till USA och deras familjer.

Image by Freepik

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: