Senseis portfölj

Sista boken jag läste 2021 var Senseis portfölj av Hiromi Kawakami, en stillsam och gripande berättelse om vänskapen mellan en ung kvinna och hennes före detta lärare. Han heter Matsumoto Harutsuna, men hon kallar honom Sensei som man kallar sina lärare och andra som anses kloka. Han kallar henne Tsukiko-san för att visa en slags närhet om än avvaktande och nästan distanserad. De möts av en slump och Sensei minns sin gamla elev, främst för att hon var ganska dålig på japanska. Nu när hon snart fyller 38 är de båda vuxna och på många sätt jämngamla. De träffas ute och pratar en massa medan de äter gott och dricker en massa sake. En annorlunda vänskap kan tyckas, men viktig för dem båda.

Senseis portfölj är en tunn bok med stort innehåll. Mycket stillsam och vacker om två människor som behöver varandra, men inte riktigt vet hur de ska berätta det för den andre. De är korrekta och trevliga mot varandra, men det som kan uppfattas som lite stelt och distanserat är egentligen en stark vänskap som växer fram mellan två ganska ensamma människor som mer än något annat vill betyda något för någon.

Jag tycker mycket om berättelsen om Sensei och Tsukiko-san. En berättelse fylld av tankar, återhållsamma känslor och inte minst en massa beskrivningar av såväl mat som dryck. Mycket trevlig läsning.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: