Vända hem – både njutbar och lärorik

En av årets stora läsupplevelser är utan tvekan Vända hem av Yaa Gyasi, en berättelse om en släkt från 1700-talet till idag. Två systrar startar de hela. Två systrar som inte känner till vandra. Effia, tillhör en framgångsrik stam i Ghana och blir bortgift med den engelska guvernören James Collins. Hon flyttar från byn och när hon återvänder två år senare ser hon en stor förändring. Den vite mannens närvaro förändrar allt, även för de som lever ganska isolerat. Effia tillhörde asantefolket, som engelsmännen såg som en civiliserad afrikansk stam och därför samarbetade med. Helt klart på gott och ont. Kanske mest ont.

Esi säljs som slav till USA och från henne växer en amerikansk gren av släkten. Hon är 15 år och skulle egentligen ha gift sig med byns bästa krigare Kwasi Nnuro, som kom till hennes far med sextio jamsrötter, men ödet ville något annat. Hon fängslas och befinner sig då i närheten av systern hon inte känner. Därefter fraktas hon till det nya landet.

I ganska korta avsnitt får vi följa generation efter generation i systrarnas spår och varje persons öde berör mig mycket. Vi får följa slavarna och de som frigavs, men ändå jobbar hårt och dör av det. Två av de personer som berör mig mest är Kojo, som betyder ”pojke född en måndag” som är son till slaven Ness och själv blir pappa till åtta barn. Hans son H blir en fri man och jobbar i en gruva, ett jobb som sliter ut honom fullständigt. En intressant passage som visar på rasism och orättvisa är när H diskuterar brott och straff med en vit kollega som suttit i fängelse nio år för mord. H:s vän fick ett lika långt straff för att han inte gick över gatan då han mötte en vit kvinna. Perspektiv.

Vända hem är Yaa Gyasis debut och en rasande skicklig sådan. Hennes språk har en skärpa och en exakthet som imponerar. Tyvärr känns det dock ofta som att Gyasi lämnar varje karaktär lite för tidigt och jag vill hela tiden veta mer. Det är lite som att läsa en novellsamling och även om varje del är fantastiskt välskriven, lämnar de mig ibland lite tom. Samtidigt är exposén effektfull och det hade inte gått att skriva långa porträtt om varje tid. Vända hem är redan över 500 sidor och längre hade den kanske inte kunnat vara och nå en stor publik. Hundra sidor till hade dock inte skadat. Inget ord är onödigt ska sägas och karaktärernas öden flätas snyggt in i varandra. Jag läste denna ganska tjocka bok snabbt, snabbt för att jag hela tiden ville veta mer. Det är ett gott betyg. Hade Gyasi vågat vila lite mer i några av sina många olika historier hade det blivit ännu bättre.

7 reaktioner på ”Vända hem – både njutbar och lärorik”

  1. Det du tyckte var trist, tyckte jag var en tillgång. Orkade inte riktigt med alla jobbiga historier så det var en lättnad varje gång de tog slut. Fast de var fantastiskt bra, men du fattar. Exempelvis historien med Kojo. Orkade inte att hans lycka slogs i spillror på det sättet, samtidigt som historien såklart måste vara med för det var ju så det var. Det här novellaktiga sättet gjorde att jag härdade ut smärtan 🙂

    1. Sant, det var mycket som var jobbigt och tungt att läsa. Effekten med att historierna är korta är också att de olika personerna flyter ihop och på så sätt bildar en helhet. Det är å andra sidan också en nackdel.

  2. Jag gillade det korta (överraskning :-)) för att jag då fick fylla i så mycket själv. Pussla ihop generationerna och platserna, få fatt i hur det hängde ihop. Det där detektivandet tycker jag ofta tillför ngt till böcker. Men jag skulle gärna ha läst mer – det kanska blir en fortsättning. Då skulle den kunna handla om bara en av huvudpersonerna, det vore spännande!

  3. Jag tycker att Vända hem var galet spännande! Läste den precis som du i en rasande fart. En riktig bladvändare. Hur hon flätat samman alla berättelser och öden är otroligt skickligt, och hon lyckades verkligen debutera med en roman som berör.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: