Läskig spökhistoria för unga

29681239_O_1

Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn handlar om Mikaela som har flyttat många gånger i sitt liv. Nu säger hennes mamma att det är sista gången. Hon har hittat ett perfekt hus och ett bra jobb. Dessutom är de närmare hennes pojkvän än tidigare.

Micke börjar i sin nya skola bara några veckor innan sommarlovet. Där finns den coola och populära Claudia, som Micke börjar umgås lite med och den stökige killen Wille. Lite stereotypt till att börja med, men personerna utvecklas. Det är bra.

I Mickes rum finns en skugga som ser ut som en flicka. Hon tycker sig uppleva konstiga saker i huset. Lampan tänds mitt i natten och det knakar konstigt. Claudia bekräftar att det troligen spökar där. Tidigare bodde en familj där med en dotter. En flicka som drunknade i älven. Man säger att var det någon som knuffade henne.

På mammas jobb finns Sixten, en äldre herre som lär Micke att spela schack. På hemmet bor också Harriet som envisas med att kalla Micke för Ellie. Elli, det är den döda flickan.

Det bästa med den här boken är att den både är en läskig spökhistoria, men också en berättelse om vänskap och om föräldrar som kanske inte alltid gör som man vill. Det är minst lika intressant att läsa om Mickes vardags som att följa historien om Elli. Plus också för vänskapen mellan Sixten och Micke som tillför ännu en dimension.

Jag började läsa Skuggan i väggen för Storebror, som är drygt 7 år. Han tyckte att den var bra och spännande, men alldeles för läskig. Monster och andra fantasifulla läskigheter klarar han utmärkt, men det här var för verkligt och därmed för obehagligt. Den rekommenderade åldern 9-12 år känns därför väldigt rimlig. Har du ett barn i din närhet som är i den åldern tycker jag definitivt att du ska se till att hen läser Skuggan i väggen. 

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: