Fantastisk bok om halvtidsindian

200px-The_Absolutely_True_Diary_of_a_Part-Time_Indian

The Absolutely true diary of a part-time Indian av Sherman Alexie är en riktig liten pärla. Jag skrattade och grät mig igenom den gripande historien om fjortonårige Junior som bor i ett indianreservat tillsammans med sina föräldrar och sin syster, men som blir något av en svikare då han börjar på en skola utanför reservatet.

Junior är udda så det räcker. Han läspar, stammar och föddes med vattenskalle. På den nya skolan ses han som en riktig kuf, men när han visar sig vara grym på basket blir han mer ansedd.

Kompisen Rowdy som är kvar i reservatet ser definitivt Junior som en svikare och det är ett av många skäl som gör att Junior ifrågasätter sitt val. Samtidigt för läraren i reservatet, Mister P, det väldigt klart för honom att han gör rätt i att fly så snabbt som möjligt.

Mycket är otroligt tragiskt i Juniors liv. Han föräldrar super, de har inga pengar och många gånger får junior gå 22 miles till och från skolan. Att bjuda en tjej på dejt är otänkbart, men det fixar han ändå. Junior är nämligen en klurig kille och trots allt skapar han ett hyfsat liv för sig själv.

Ellen Forneys illustrationer lyfter historien till oanade höjder. Texten är bra, men med bilderna till blir den fantastisk. Jag är väldigt sugen på att läsa den här boken med mina elever, då det finns enormt mycket att diskutera kring den. Jag har förstått att den ses som extremt kontroversiell i USA och att många skolor förbjudit den, men här tror jag knappast att elevernas föräldrar skulle reagera om deras barn läste den här boken i skolan.

The Absolutely true diary of a part-time Indian är en riktigt bra bok som jag är glad att jag äntligen läste. Tack Carolina för tipset.

7 reaktioner på ”Fantastisk bok om halvtidsindian”

 1. Jag var fullständigt överväldigad av den här boken när jag läste den. Jag visste liksom ingenting om indianer i USA idag, och var förstås tvungen att läsa vidare om dem, om reservaten, och om Spokane på nätet. Tydligen är dessutom stora delar (”sjuttioåtta procent”) av boken självbiografiska, vilket får mig ännu mer imponerad av Alexie.
  Och, som du säger, bilderna är verkligen det som ger boken den sista skjutsen upp till den totala höjdupplevelsen.

  1. 78%? Härligt att få en siffra. 🙂 Måste också läsa mer om Spokane. Tror det hade varit en riktigt bra bok att läsa på engelska i åttan eller nian.

 2. Jag har läst den med elever på olika vis. Bäst funkar den om man gruppläser (eller helklassläser) så att man kan samla ihop till bokprat då och då. Ska den läsas på egen hand måste det vara av någon som antingen kan ta till sig den där rätt obekanta världen som skildras eller av någon som har lite inblick i hur olika det kan vara i USA (allt är inte Hollywoodfilm, typ).
  Håller helt med om att teckningarna är fantastiskt bra och att de höjer boken ännu ett snäpp!

  1. Tänker också att den troligen är svår för eleverna att läsa själv, men gillar å andra sidan helklassläsning! Har bara sexor i svenska just nu dock och för dem är den alldeles för svår.

 3. Verkligen en intressant och kul bok 🙂 Läste den för några år sedan medan maken sprang maraton i Köpenhamn.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: