Jag ger dig solen

atn1024_Jandy Nelson - Jag ger dig solen HI-RES

Jag absolut älskade Jandy Nelsons förra bok Himlen börjar här och inledningsvis är jag besviken på Jag ger dig solen. Första delen av boken, där tvillingarna Noah och Jude presenterades, där han tecknade pojkar han tycker om och hon flirtar med dem, tog inte tag i mig. Jag tröttnade och den blev liggande, som så många andra böcker de senaste månaderna.

Så började jag läsa igen några veckor senare. Jude hade blivit äldre, kallades CJ och jag insåg att jag inte kom ihåg början. Istället läste jag om de sidor jag läste och nu var intrycket något helt annat. Den här gången tyckte jag så mycket om Noah, förstod att Jude hade mer inom sig än vad hon visade och fastnade direkt. Jag drogs med i Noahs längtan till konstskolan, förstod Judes frustration över hur nära Noah och deras mor var och kunde inte sluta läsa.

Så kom jag till delen där tre år gått där Jude blivit CJ, där hon börjat på konstskolan istället för Noah, där mamman är död och blivit ett spöke som förstör CJ:s konstverk. Allt ställs på huvudet och ingenting är som det var förut. Osäkerheten över vad som egentligen hänt är effektfull och långsamt, långsamt ger Jandy Nelson oss ledtråd efter ledtråd till vad som egentligen placerat Noah och Jude där de befinner sig.

Någonstans i bakgrunden finns en pappa, en rökande modell och en galen skulptör träder in på scen och jag blir helt överväldigad. Hur kan jag annat än absolut älskar denna svarta, mustiga och faktiskt också magiska historia, där pusselbitar fogas till varandra på det mest överraskande sett? Jandy Nelson är så skicklig och hennes språk helt fantastiskt. Jag kan inte för mitt liv förstå varför jag inte slukade den i ett svep första gången jag hade chansen. Eller förresten, det vet jag. Jag ger dig solen är ingen bok att skumläsa, utan en bok som förtjänar att varje ord blir sett. Jag var helt enkelt inte redo att ge den all den uppmärksamhet den förtjänade. Jag är glad att jag läste om och att jag gjorde det vid ett bättre tillfälle. Annars hade jag inte fått lära känna Jude och Noah ordentligt. Då hade jag bara träffat dem innan den nya rustningen sattes på, för att sedan tas av.

Jag kan inte nog rekommendera dig att läsa Jag ger dig solen. Det här är en bok du inte får missa. Men läs den när du har tid att verkligen läsa. Gör det.

3 reaktioner på ”Jag ger dig solen”

  1. Ååååh, vad jag vill läsa den! Har den hemma, men får nog vänta lite då om jag ska lyda ditt råd och läsa när jag verkligen har tid … men sen så!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: