Charlie, jag gillar dig!

Dear friend!

I am writing to you because she said you listen and understand and didn’t try to sleep with that person at that party even though you could have. Please don’t try to figure out who she is because then you might figure out who I am, and I really don’t want you to do that. I will call people by different names or generic names because I don’t want you to find me. I didn’t enclose a return address for the same reason. I mean nothing bad with this. Honest.

 

The Perks of Being a Wallflower är Stephen Chboskys första bok. Efter de första sidorna slår det mig vad coolt det hade varit om vi inte fick reda på om Charlie är en kille eller tjej. Egentligen känner jag även då boken närmar sig sitt slut att han skulle kunna vara vad som. Den här boken handlar om en person och denna persons tankar. Tankar och bekymmer som både tjejer och killar kan känna igen sig i. Det gillar jag. Dessutom skriver Charlie brev till någon som vi aldrig får veta vem det är. Breven blir hans sätt att hantera livet och en slags dagbok med en mottagare. En mottagare som aldrig får veta vem det egentligen är som skriver breven, då alla namn är fingerade.

Det är så mycket som är fint med den här boken. Inte bara titeln eller omslaget, utan innehållet, tonen, språket, stämningen och personerna. Allt klaffar så bra och helheten blir en av de bästa brevromaner jag läst. Det är annars en genre jag har lite svårt för.

Charlies vän Michael har dött, valt att dö och nu är han ensammare än någonsin. Han finns, men verkar inte synas. Ingen tönt, men inte heller någon. En del av gemenskapen, men ändå totalt utanför. Den som definitivt ser honom är läraren Bill som förser honom med böcker värda att läsa, främst stora amerikanska romaner. Just referenserna till litteratur, men också musik och film är något jag uppskattar.

När så Charlie går på en fotbollsmatch för att se skolans fotbollslag träffar han syskonen Patrick och Sam som börjar fråga ut honom om allt möjligt och omöjligt, för att sedan ta den yngre pojken under sina vingar. Tillsammans med dem får Charlie någon sorts tillhörighet, men fortfarande är han för rädd och osäker för att verkligen våga följa sitt hjärta. Något som ibland försätter honom i prekära situationer.

Chobsky undviker inte ämnen som sex och droger, men lägger heller inte fokus på det. Kanske är det ändå den liberala synen på droger som är det enda störningsmomentet under läsningen. Samtidigt vet vi att väldigt många amerikanska ungdomar prövar droger under tonårstiden, i mycket större utsträckning än de svenska, som kanske super sig fulla istället.

Det här är som ni förstår en riktigt bra bok som jag definitivt tycker att ni ska läsa innan filmen har premiär i höst. Jag shoppade mitt exemplar tillsammans med Bokbabbel-Jessica på Pocketshop i Göteborg och även hon gillar. Jag skulle också kunna sätta till ett plus efter min betygsfyra helt klart.

13 reaktioner på ”Charlie, jag gillar dig!”

  1. Jag läste den tidigare i vår och håller med dig om att synen på droger var lite väl liberal. Utöver det tyckte jag mycket om den!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d