När det är omöjligt att smälta in

475-2

Undret av R. J. Palacio handlar om August, kallad Auggie, som ska börja femman. En stor grej för många, men för honom och hans familj är det definitivt större, faktiskt gigantiskt stort. I hela sitt liv har Auggie nämligen undervisats hemma av sin mamma. Egentligen skulle han kunna gå till skolan. Det är liksom inget fel på honom. Det är bara det att han ser väldigt annorlunda ut. Hur han ser ut vet vi egentligen inte. Auggie tycker inte att det är någon idé att beskriva det. ”Hur ni än tror att jag ser ut, så är verkligen antagligen värre”, säger han. Ändå har han genomgått 27 operationer sedan han föddes och fler kommer det bli.

Det är dags för hans mamma att släppa taget lite om honom. Kanske är hon den person jag identifierat mig mest med, vilket inte är konstigt då jag själv är mamma. Självklart vill en mamma att hennes barn ska få ett bra liv, ha många kompisar och få lov att vara barn. Ett lyckligt barn. Ett omtyckt barn. Hon är modig Auggies mamma och hon vågar ställa krav på sitt barn, trots att han är annorlunda och trots att hon egentligen skulle vilja behålla honom tryggt i sin famn för alltid. Auggies pappa är mer pragmatisk och kanske lite räddare. Han menar att Auggie inte behöver gå i skolan om han inte vill.

Men till skolan kommer han och första dagen har rektorn utsett tre elever Jack, Julian och Charlotte att ta hand om Auggie lite extra. De gör det mer varierande engagemang och redan under rundvandringen i skolan förstår vi att detta inte är något de tre eleverna har valt. Speciellt Julian verkar definitivt ha lite svårt att umgås med Auggie.Jack blir hans vän, Charlotte är trevlig, men Julian tar definitivt inte sitt uppdrag på allvar.

Mr Browne är en av Auggies lärare. Han gillar levnadsregler och bjuder eleverna på en sådan varje månad. Han uppmanar sedan eleverna att skicka in sina egna levnadsregler på sommaren efter läsåret. Den första regeln, den för september lyder så här:

När valet står mellan att ha rätt och att vara snäll bör man välja att vara snäll.

 

Summer är en av dem som väljer att vara snäll. Andra dagen i skolan sitter Auggie ensam och då dyker hon upp vid hans bord och där stannar hon. Auggie kallar dem ”skönheten och odjuret” och de har riktigt roligt ihop. Summer är en välbehövlig kontrast till de som väljer en annan väg. Hon och Auggies syster Via är kanske de som kämpar för honom mest.

Inledningsvis är det Auggie som berättar historien, men sedan tar andra personer över. Det är ett bra grepp att Auggies första år i skolan skildras ur flera perspektiv. Det gör att vi får veta så mycket mer. Mest tycker jag kanske om när Via berättar om hur det är att ha en bror som är annorlunda.

Tänk om du själv gick i skolan eller jobbade med någon som väldigt annorlunda. Hur reagerar du? Många försöker verkligen att vara naturlig i Auggies närhet, men han märker den där korta millisekunden då den som ser honom för första gången hejdar sig. Jag gör det också. Tyvärr. Jag skäms över det, men visst finns den där korta tvekan även hos mig. Men jag tänker att det allra viktigaste kommer efter det där första mötet. Att en då kan se bortom utseendet.

Brombergs förlag, som ger ut boken Undret, har en kampanj kring boken som de kallar #väljavarasnäll och det skulle jag säga är bokens tydligaste budskap, att det faktiskt är ett val. Jag väljer definitivt att vara snäll. Det är ett viktigt val. Jag tror att Under är en bok som skulle passa mycket bra att läsa gemensamt i skolan med elever på högstadiet eller gymnasiet. Därmed inte sagt att Undret inte är en bok som även vuxna ska läsa.

 

 

8 reaktioner på ”När det är omöjligt att smälta in”

  1. Jag tyckte mycket om Auggie och hans vänner… trots att jag passerade högstadieåldern ”för 100 år sedan”. Boken är charmig, rolig och gripande… och lite väl amerikansk, som du skriver. Det är väl det enda negativa jag kan säga, den smygande Hollywood-känslan. Tror ändå att boken passar bra som ”arbetsmaterial” mot mobbning.

    Mitt favoritcitat är det där med stående ovasioner, att varje människa borde få det minst en gång i sitt liv.

  2. Jag skrev en kommentar här nyss och blev anklagad för att spamma. Du kanske kan plocka fram min kommentar. 🙂

  3. Jag har hört talas om den boken förut och blivit nyfiken. Nu när du rekommenderar den kanske det är något att läsa och sedan tvinga på min klass?

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: