Jag gillar Majken

lite-ihop-217x300

Johanna Lindbäck, som tidigare skrivit en rad böcker för tonåringar, har nu skrivit en bok för åldersgruppen 9-12 som heter Lite ihop. Stilen och innehållet känns igen, men målgruppsanpassningen är riktigt bra. Jag kan tänka mig att många tjejer i  min sexa, dvs jämngamla med huvudpersonerna, skulle gilla den här boken. Det blir morgondagens boktips från boknördsfröken.

Majken är huvudpersonen i Lite ihop och en tjej jag verkligen gillar. Hon har just börjat sexan, gillar att spela fiol men inte sitt namn och är bästis med Tessan. När Tessan börjar tänka mest på killar och handväskor börjar de dock glida isär. Att snacka om snyggingen Dexter är knappast det roligaste Majken vet, men samtidigt vill hon ha kvar sin kompis. När Tessan börjar umgås med Belinda och hennes gäng är det dags för något drastiskt.  Räddningen blir Ivan i 6B som spelar gitarr samtidigt som Majken spelar fiol. Han får bli hennes date till fiolläraren Izzys konsert och dessutom Majkens samtalsämne när de andra vill snacka om killar. Inte för att de är ihop eller så. Möjligen lite ihop.

Majkens och Ivans förhållande påminner en hel del om det mellan Lovisa och Simon i Ibland vill man inte gå in fast regnet öser ner och jag kan inte låta bli att tänka på den boken under läsningen, trots att resten av handlingen i de två böckerna skiljer sig åt väldigt mycket. Linbäcks bok passar dock för lite yngre läsare och är också skriven för dem. Det är en alldeles lagom mysig och trevlig bok som troligen går hem mest hos tjejer i femman eller sexan. Kanske mest för dem som är lite som Majken och egentligen inte alls vill snacka en massa om killar, kläder och smink utan vara barn lite till. Det bästa med Lindbäcks böcker är att de handlar om vardagliga saker och inte är onödigt dramatiska. Det räcker så bra utan alkohol och sex eller mobbing för den delen. ”Bara” ganska vanliga funderingar som jag tror att många unga har.

 

1 reaktion på ”Jag gillar Majken”

  1. Aah, är det HON som är Johanna Lindbäck! Jag tyckte väl att jag kände igen namnet… jaja.

    Jag läste Min typ brorsa ganska nyligen och tyckte att den var bra – ska hålla utkik efter fler på biblioteket!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: