Konsten att vara sig själv

 

Vad mina vänner inte vet av Sonya Sones är en helt fantastisk bok. Prosalyrik är verkligen ett bra sätt att närma sig poesins underbara värld utan att krångla till det eller skrämma bort ovana läsare. Språket är precist och vackert. Dikterna går att läsa var för sig, Jag har ett litet gråtproblem och Mammas goda råd är exempel på detta, men det är helheten som de skapar som är så bra.

Vi får följa Sophie som är kär i den coola och supersnygge Dylan. Hon vill inget annat än att kyssa honom och tänker mycket på både kyssar och sex. Ju mer hon lär känna honom, desto mindre vill hon faktiskt kyssa honom. Magin försvinner och en magisk, maskerad dansör träder in i hennes drömmar istället.

De viktigaste i Sophies liv är trots allt vännerna Rachel och Grace som varit vänner sedan i början av trean. De delar det mesta om livet och kärleken, men riktigt allt vågar Sophie inte berätta. Som vem hennes nya drömkille är till exempel. Lika viktigt som rätt vänner är nämligen rätt kille. Utan detta får man ingen status och utan status är man ingen. Eller rättare sagt så är man en Murphy. Murphy är den mest misslyckade killen i hela skolan och honom bör man hålla sig långt borta från. Ensamhet och utanförskap kan smitta.

Sonya Sones är en riktigt bra författare som jag definitivt vill läsa mycket mer av. Vad mina vänner inte vet är verkligen en superb ungdomsbok som alla som någon gång varit ung kan uppskatta. Rolig, varm och ärlig.  En liten pärla! Nu ska jag leta fram andra boken om Sophie som heter Vad min flickvän inte vet.

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2010-07-01

Sedan dess har jag också läst boken på engelska och då heter den What my mother doesn’t know och är om möjligt ännu bättre. Jag har också läst fortsättningen både på svenska och engelska, Vad min flickvän inte vet (What my girlfriend doesn’t know) och därför passar det bra med en repris. Ett helt nytt och fräscht inlägg om bok nummer två kommer snart.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d