enligt O

Tankar från en bokberoende

Riktigt bra bok om modiga kvinnor

atn1024_kodnamn-verity_3D

Bokresan i våras hörde jag för första gången tala om Code name Verity av Elizabeth Wein och kort därefter avslöjade Gilla Böcker att de skulle ge ut den svenska översättningen Kodnamn Verity. Som vanligt har Ada och Anna lagt vantarna på en riktig pärla. De har verkligen fingertoppskänsla, eller så delar vi bara boksmak. Hur som helst vet jag att böcker från Gilla böcker är böcker jag gillar.

Ibland känns det som om allt som går att skriva om andra världskriget redan beskrivits i böcker ungefär hur många gånger som helst. Jag var rädd att Kodnamn Verity skulle bli en i mängden, men jag kunde inte haft mer fel. Det här är en riktigt originell historia i bästa “The Usual Suspect-stil”. I första delen möter vi en ung, kvinnlig agent från Storbritannien. Tillsammans med en kvinnlig pilot har hon störtat i Frankrike och nu är hon fängslad av tyskarna. Hennes uppgift är att skriva sin bekännelse och delge tyskarna viktig information. Bekännelsen är berättelsen om hennes vänskap med piloten Maddie och allt som hände dem under krigets första år. Nu är det 1943 och Hitler vill självklart krossa Storbritannien och vinna kriget.

I bokens andra del delger Maddie oss sin berättelse och snart har vi den spännande helheten klar för oss. Wein knyter samman de många trådarna på ett absolut briljant sätt och jag blir mer och mer imponerad ju längre jag läser.Det här är definitivt en riktigt bra bok som passar såväl unga som gamla. Att som vuxen inte läsa Kodnamn Verity för att den vänder sig till unga vuxna vore synnerligen korkat. Det här är en bok du inte får missa.

 

 

Föregående

Jag tuffar på…

Nästa

En annorlunda debut

8 kommentarer

 1. Var det recensionsdag idag? Oj då. Jag har liksom lite kvar.Då vet jag vad jag ska göra när jag kommer hem.
  Mia

 2. Underbar framsida!

 3. Låter helt klart intressant

  • Den är himla bra och då är jag ändå rätt trött på böcker som utspelar sig under andra världskriget.

 4. Den där verkar bra så den lades just till i min att läsa lista ^^

 5. Marion

  Verkar bra.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: