Så vackert att det gör ont

What my girlfriend doesn’t know/Vad min flickvän inte vet börjar några minuter innan första boken slutar. I cafeterian på skolan där Robin väntar på Sophie, men inte vet om hon ska välja honom eller sina coola vänner. Att välja honom, den största tönten på skolan, kan knappast vara bra för hennes status. Kanske kommer hans töntighet att smitta av sig?

Sophie bryr sig inte. Hon väljer Robin. Hon väljer kärleken och vågar stå emot hela skolan. Det är definitivt inte lätt då hennes ex Dylan gör det bästa för att mobba ut dem totalt.  Det är riktigt osmakligt att läsa om alla hemskheter som Sophie och Robin utsätts för.

När Robin får chansen att delta i en konstkurs på universitetet förändras hans liv ännu mer. Han är inte tönten Murphy längre, utan Robin, en begåvad konstnär och cool kille.

Sophie och Robin har mycket emot sig och det är definitivt inte lätt för dem att leva utanför skolans gemenskap, ständigt påpassade och trakasserade. Trots detta beskrivs deras kärlek på ett väldigt fint sätt.

Sonya Sones är definitivt en ny favorit. Det är sällan jag läser böcker på två språk, men det har jag gjort med hennes två böcker om Sophie och Robin. Svårt att avgöra vilket språk som är bäst, så jag lämnar över valet till er. Oavsett vilket språk ni väljer kommer ni att få en läsupplevelse över det vanliga. Så vackert och så hemskt på samma gång. Jag skrattade och grät mig igenom denna lyrikroman som är så fantastiska att jag saknar ord.

Dikten när Robin inser att hans namn ”Murphy” blivit ett skällsord även bland yngre barn som inte ens vet vem han är, är en av de passager som fastnar mest. Jag tycker också om hans lätthet och självförtroende som genomsyrar dikterna från konstlektionerna, eller kanske ännu mer fikastunderna efteråt. Hans glädje över att slutligen ingå i ett sammanhang är rörande.

Jag kommer att använda delar av texterna i min undervisning både i svenska som andraspråk och engelska. Troligen kommer jag att tjata hål i huvudet på många runt omkring mig genom att propagera för läsning av dessa två helt underbara böcker.

Det måste väl finnas många bra skäl till att beställa några fler böcker av Sones, eller vad säger ni andra bokberoende?

2 reaktioner på ”Så vackert att det gör ont”

  1. Jag begriper inte varför det aldrig blir av att jag införskaffar dessa – jag vill ju! Icke ett dugg mindre sugen heller, efter att ha läst det här…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: