Varför använder vi egentligen Facebook?

Året är 1996 och Emma har just fått sin första PC. Den har färgskärm och windows 95. Hennes pappa har köpt den till henne, troligen för att han har dåligt samvete för att de träffas så lite. Med hjälp av kompisen Josh installerar hon ett program så att hon kan maila, men när hon klickar på ikonen kommer hon till Facebook. Detta trots att det ska dröja många år innan sidan ens är uppfunnen. På sidan ser hon sig själv och Josh, de är 15 år äldre och de lever helt andra liv.

Josh är tillsammans med Sydney Mills, en tjej som han inte ens vågar drömma om att gå på dejt med. Tillsammans verkar de leva det perfekta livet. Emma verkar inte alls lika lycklig. Faktum är att hennes liv förändras varje gång hon loggar in, men det finns alltid något som är fel.

Både Emma och Josh är fascinerade och en aning förskräckta över hur mycket privat information som de och andra publicerar på Facebook. Vad är det för människor som gör det? Och vem är intresserad av att läsa?

Det finns böcker skrivna för ungdomar som fungerar utmärkt att läsa som vuxen och så finns det böcker som är perfekta för ungdomar, men inte ger mig lika mycket. Personer du kanske känner av Jay Asher och Carolyn Mackler tillhör den senare kategorin. Det betyder definitivt inte att det inte är en bra bok, men att jag skänker mitt exemplar till en elev som jag tror kommer att uppskatta den. Jag tror också att Personer du kanske känner kan vara bra att läsa tillsammans med elever, då det finns en hel del att prata om.

Besöken på Facebook har stor betydelse för handlingen, men det är ändå livet 1996 som står i centrum. De vanliga tonårsproblemet med pojkvänner som man egentligen inte är kär i, problem med hur man ska vara och funderingar kring sex, kärlek och vänskap. Det är bra, men ibland lite övertydligt. Kanske är det därför det känns som en bok som passar bättre för mina elever än för mig. Jag kommer definitivt rekommendera dem att läsa.

2 reaktioner på ”Varför använder vi egentligen Facebook?”

  1. Smart idé ändå. Facebook som fenomen kan nog inte funderas över för många gånger… Man kan ju undra hur det ser ut om 10 år!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: