Livets outgrundliga mysterier

LOM

Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz var en av sommarens stora läsupplevelser för mig och en bok jag kommer att tipsa alla om, såväl vuxna som ungdomar. Berättelsen om Ari och Dante är en av de finaste jag läst. Språket, dialogen, den underfundiga humorn gör Livets outgrundliga mysterier till en speciell bok.

Huvudpersonen Aristoteles är femton år och en rätt så sur kille. Visserligen har han skäl att vara lite arg på världen, då brorsan sitter i fängelse och pappan I övrigt porträtteras mexikaner som ganska vanliga människor, vilket är en trevlig kontrast till de mexikaner som brukar ta plats i kultur och nyheter. För en gångs skull är det alltså uppfriskande med huvudpersoner som är såväl medelklass, som akademiker.

Det är vid poolen det händer som förändrar hans sommar. Han möter Dante och mellan dem växer en stark vänskap fram. Vänskap är viktigt och för två ganska ensamma pojkar är vänskap viktigare än för många andra. När vänskapen för Dante tangerar något mer, blir den komplicerad, men inte förstörd.

Och vilka föräldrar som får ta plats i den här boken. Långt ifrån perfekta, men mer mänskligt beskrivna än några andra föräldrar jag läst om. Faktiskt innehåller boken till och med en trevlig lärare, som inte heller är perfekt, men som inte förminskas till en karikatyr. Faktiskt är det här en bok helt utan karikatyrer och det är uppfriskande. Alire Sáenz behandlar sina karaktärer med respekt och låter oss lära känna både deras bra och dåliga sidor. Helt utan att döma dem. Ja, ibland balanserar han på gränsen att bli för pompös, för överdramatisk och för smörig, men jag förlåter honom. Jag kan dock förstå de som inte tycker att han håller sig på rätt sida gränsen.

Är det en bok om ungdomar som främst passar vuxna? Jag kan tänka mig att det skulle kunna vara så, men främst handlar det om att den kräver en vän läsare. Det är en bok som kan tappa bort en allt för ovan läsare mellan raderna, men en bok som lyfter för den som kan läsa även mellanrummen. För mig var det en näst intill fulländad läsupplevelse.

7 reaktioner på ”Livets outgrundliga mysterier”

  1. Åh vad sugen jag blev på den här som jag inte hört talas om. Tack för tipset!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: