Oktober är den kallaste månaden

oktober-ar-den-kallaste-manaden_front

Småstad, höstrusk och någon som dött gör stämningen i Oktober är den kallaste månaden, Christoffer Carlssons första ungdomsbok mycket speciell. Mest påminner den om Den enögde kaninen, som är min favoritbok (hittills) av författaren. Kanske är det ödsligheten och allt som göms under ytan som gör det. Vi befinner oss i Varvet, en liten by där alla känner alla, men där ingen vet allt om någon annan.

När polisen Viktor Franzén knackar på hemma hos Vega vet hon varför han är där. Han letar efter hennes bror Jakob. Nu vet inte Vega var Jakob är och behöver inte ljuga när hon säger det, men hon vet att något har hänt, något hemskt. Hon har legat i bilen och sett blodet. Vems det är vet hon däremot inte.

Vega är sexton år, men känns på samma gång yngre och äldre. Hon söker efter kickar och får kanske mer än hon bett om. Mamman är osynlig, brodern försvunnen och Vega vet inte riktigt hur hon ska agera. Hon behöver ta reda på vad som egentligen har hänt.

Christoffer Carlsson skriver bra även för unga. Jag gillar hans mer renodlade deckare, men är glad att han nu gått tillbaka till spänningsromaner som mer handlar om identitet och lögner. Oktober är den kallaste månaden är en bok jag vill sätta i händerna på mina elever på Introduktionsprogrammen. Du får nämligen mycket innehåll på ganska få sidor och drivet i språket och handlingen gör att många ganska ovana läsare kommer att uppskatta den. Det betyder inte att Christoffer Carlsson har skrivit en alldeles lättläst bok, men en bok som är värd att kämpa med. Det är ett gott betyg.

1 reaktion på ”Oktober är den kallaste månaden”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: