Dagens VM-kultur: Irland

Irland spelar idag sin sista gruppspelsmatch mot Nigeria och står därför i centrum för dagens kulturella VM-spaning. Först vill jag lyfta fram Sally Rooney, som skrivit tre böcker så här långt. Bäst tycker jag att Normala människor är, med senaste boken Vackra värld, var är du, som efter en trög inledning blev riktigt bra. Minst tycker jag om debuten Samtal med vänner, som däremot blivit en helt fantastisk tv-serie. Ännu bättre som tv-serie är Normala människor. Det som gör dessa serier så bra är att de ger ett lite annat perspektiv än böckerna. I boken Normala människor finns mycket av karaktärernas tankar, medan tv-serien ger en större förståelse för deras agerande.

En annan ung, irländsk författare är Naoise Dolan, vars debutbok Edith och Julian är riktigt bra. Bok två som heter The Happy Couple har just kommit ut, men jag väntar nog in pocket och e-bok som kommer i november.

Den irländska bok jag läst hittills i år är också en av de bästa, nämligen All the bad apples av Moira Fowley-Doyle. En bok om generationer av kvinnor i samma släkt. Mycket bra. Jag har däremot fått kämpa lite med Tana Frenchs senaste bok The Searcher som också finns utgiven på svenska med titeln Sökaren, men den ska väl bli utläst vad det lider.

Att jag älskar Roddy Doyle är ingen hemlighet för den som läser bloggen. The Van är en av de absolut bästa böckerna jag läst och den tredje boken i den fantastiska Barrytowntrologin. Den utforskar vänskapen mellan två medelålders män, Jimmy Rabbitte Sr och Brendan ”Bimbo” Reeves som köper en snabbmatsvagn tillsammans. The Van återfanns på Bookerprisets korta lista 1991. Om du gillar The Commitments ska du inte missa boken The Guts där vi återser Jimmy Rabbitte Jr och några av de andra karaktärerna. Riktigt bra.

Även Rob Doyle är en irländsk författare och hans debutbok Here are the young men är riktigt bra. Tydligen har den blivit film också med Något mer har jag däremot inte läst av honom, men Anya Taylor-Joy i en av rollerna. Något mer har jag däremot inte läst av honom, men Autobibliography låter intressant. I den skriver Doyle om 52 böcker han läser.

Nu var det länge sedan jag läste något av Maeve Binchy, men jag absolut älskade hennes böcker förr. Oklart om de tål en omläsning dock. Jag vill ändå lyfta När ödets stjärnor faller som kom 1991 och blev film med titeln Circle of friends. I filmatiseringen spelar min absoluta favorit Minnie Drive huvudpersonen Benny som börjar på universitetet i Dublin tillsammans med sin bästa vän Eve. Marian Keyes har jag däremot återupptäckt och fortsättningen på Rachel’s Holiday, Again, Rachel var riktigt bra. Så även På egen hand.

Musik så och U2 är ett självklart val. De spelar i höst i Las Vegas i en föreställning där de hyllar albumet Achtung Baby från 1991. Jag har sett dem live en gång på Ullevi. Visserligen hade vi biljetter redan 2005, men då kom äldste sonen några veckor för tidigt.

2 reaktioner på ”Dagens VM-kultur: Irland”

    1. I detta ytterst typiska urval fick endast favoriter och författare jag är nyfiken på plats. Har aldrig riktigt fastnat för Joyce, trots storheten. Däremot tyckte jag mycket om Erik Anderssons bok om att översätta Ulysses.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: