Dagens VM-kultur: Nederländerna

Dagens lag är Nederländerna som spelade i Grupp E och är rankade nia i världen enligt FIFA:s statistik. De möter idag Vietnam, en match de sett till statistiken bör vinna.

Två böcker av författare från Nederländerna som jag läst och gillat är Besked från Berlin av Otto de Kat som utspelar sig strax före andra världskriget och handlar om en familj från Nederländerna som befinner sig på olika platser i Europa. Den andra är Middagen av Herman Koch som utspelar sig under en minst sagt obekväm middag där familjehemligheter som borde förblivit just hemligheter.

Cees Noteboom brukar dyka upp i kulturdebatten en gång om året då troliga nobelpristagare i litteratur diskuteras. Han föddes 1933 i Haag. Jag har bara läst kortromanen En sång om sken och vara och den tyckte jag mycket om.

Summer Brother av Jaap Robben, översatt från holländska till engelska av David Doherty, nominerades till Booker International Prize 2021. Ett pris där både författare och översättare hyllas, vilket inte är mer än rätt då bra översättare är en förutsättning för att sprida litteratur.

En bok jag vill läsa, men ännu inte läst trots att jag har den, är Trädet och vinrankan av Dola De Jong. Jag skulle också vilja läsa något av Marieke Lucas Rijneveld, men jag är rädd att hens böcker är för obehagliga för mig.

Anne Frank och hennes familj bodde i Amsterdam och för några år sedan besökte jag deras gömställe. En stark upplevelse som berörde mig mycket. Alla borde verkligen läsa hennes dagbok.

När jag sökte på Nederländerna på bloggen handlade det mesta om Eurovision, en tävling som landet vunnit fem gånger. Senast var 2019 med fantastiska Arcade med Duncan Laurence.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: