All the bad apples

Egentligen är All the bad apples av Moïra Fowley-Doyle inte alls en bok som borde passa mig, men eftersom Helena tipsade om den som en del av min Boktipsutmaning så läste jag den och det är jag glad över. Fowley-Doyle tar med läsaren till Irland och tar oss med på en resa där vi möter en rad kvinnor som på ett eller annat sätt brutit normen. Efterordet där författaren berättar om hur två skolpojkar på 70-talet hittade skelett från människor vid det som varit Bon Secours Mother and Baby Home i Tuam och det upptäcktes att nästan 800 spädbarn och småbarn begravts där i något som man inledningsvis trodde var en massgrav för människor som dött av svält. Kyrkan ville absolut inte kopplas till den, men visst var de inblandade. Det var här Fowley-Doyle började skissa på sin berättelse om kvinnor som stöttes ut, de dåliga äpplena och berättelsen om Deena och kvinnorna i hennes släkt, tog form. Hon skriver fiktion, men det finns mycket verklighet i berättelsen.

Vi träffar Deena för första gången dagen då hon fyller 17 år. Det är en dag då två livsomvälvande saker händer; hennes äldre syster Mandy försvinner och Deena avslöjar av misstag att hon tror att hon är homosexuell. Det senare gör att hennes pappa får ett smärre spel, för även om han inte bryr sig om sina döttrar i vanliga fall är han på väg till Deena för att fira hennes födelsedag och nyheten om hennes sjuka läggning är så långt ifrån den snälla, normala flicka hans dotter borde vara. Deenas far övergav sina döttrar när hon, den yngsta dottern, var ett år gammal. Hon uppfostrades istället av sin syster Rachel och den andra systern fanns ibland i närheten. När Rachel var den som stod för stabiliteten och lugnet var det Mary som stod för det vilda och otämjbara. Inte konstigt kanske att det var hon som försvann. När hon inte kommer tillbaka blir det begravning även om Deena är helt säker på att Rachel lever. Det är när hon samma dag hittar ett kuvert med ett brev från Mandy som Deena ger sig ut på jakt efter information om den förbannelse som Mandy är säker på drabbat kvinnorna i deras släkt och under tiden får vi läsare ta del av deras berättelser.

Det här är verkligen en smått fantastisk bok. Välskriven, spännande med en längtan efter att få berätta historien om de kvinnor som på olika sätt offras och/eller stöts ut för att de inte riktigt följer alla regler. Vi kan tycka att det är småsaker, men faktum är att de rättigheter som vi ofta ser som självklara inte alltid har varit det och kanske inte heller kommer att finnas kvar för alltid. Deena och kvinnorna i hennes släkt kommer att stanna kvar hos mig länge, länge. Tack så väldigt mycket Helena för tipset.


Om boken

All the Bad Apples av Moïra Fowley-Doyle, Penguin books, (2019), 352 sidor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: