Again, Rachel

Kring sekelskiftet (visst låter det härligt nostalgiskt) läste jag allt av Marian Keyes, men sedan tappade jag bort henne. Mest för att de böcker hon gav ut i höll måttet, men de senaste åren har hon kommit tillbaka med full kraft. Bäst var kanske På egen hand, trots att jag läste den på svenska. Keyes böcker ska läsas på originalspråk för att få ut allt av de irländska dialogerna. I dagarna kommer Keyes senaste bok ut på svenska med titeln Ett oväntat val och jag läste den på semestern. Den engelska titeln är Again, Rachel och stämmer egentligen mer med innehållet. Vad det är för oväntat val det skulle handla om förstår jag nämligen inte, trots att jag läst boken. Visserligen gör Rachel en hel del val, både väntade och oväntade, men mest av allt handlar det kanske ändå om att vi möter henne igen. Rachel är nämligen den Walsh-syster som är huvudpersonen i Rachel’s Holiday, som på svenska heter En oväntad semester. ”Semestern” gick till ett behandlingshem och nu, många år senare, arbetar hon själv på ett sådant.

Rachel har skapat sig ett nytt liv utan droger och alkohol. Hon har ett jobb hon älskar, en pojkvän hon har det bra med och familjen finns runt henne. Det är inte längre hennes eget missbruk som står i centrum, utan de problem som hennes klienter har. De beskrivs på ett fint och mänskligt sätt och vi får ta del av en rad intressanta människoöden. Så kommer det förflutna ikapp Rachel och hennes liv kärlek Luke återvänder till Irland för att begrava sin mor. De har inte träffats på länge, men när Rachel får ett meddelande från en av hans bekanta bestämmer hon sig för att gå på begravningen. Med sig tar hon sin systerdotter och en ny del av historien tar sin början.

Någonting hände mellan Luke och Rachel och det är den berättelse som Marian Keyes delar med oss. En berättelse som Rachel gjort allt för att glömma. Minnen som är för hemska för att hantera. Hennes tidigare missbruk binds nu samman med det missbruk hennes klienter försöker bemästra och klart är att det aldrig går att slappna av för mycket. Jag tycker om Again, Rachel även om jag kanske inte är riktigt bekväm med vissa av de val huvudpersonen gör. Lite ångrar jag att jag inte läste om Rachel’s Holliday innan jag läste Again, Rachel, men det funkar fint ändå. Det hade dock varit fint att ha den i färskt minne.


Om boken

Again, Rachel, Marian Keyes, Penguin Books, (2022), 608 sidor

Svensk utgåva: Ett oväntat val, (2022) Översättare: Katarina Jansson

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: