Åter till Barrytown

the-guts

Jag absolut älskar Roddy Doyles trilogi om Barrytown, som består av böckerna The Commitments, The Snapper och The Van. Helt ärligt tillhör de alla mina all time favourites och jag har läst dem hur många gånger som helst. När jag upptäckte att det kommit ut en ny bok om Jimmy Rabbitte Jr, managern som skapade bandet The Commitments, var jag självklart tvungen att köpa den. Några månader låg den så på vänt, då jag var lite nervös inför att återvända till Barrytown och riskera att bli besviken.

Nya boken har fått den tvetydliga och mycket passande titeln The Guts. Jimmy Rabbitte Jr har hunnit bli 47 år, är lyckligt gift med Aoife (uttalas som Eva med ett f, dvs I:fa) och har fyra barn, varav en självklart heter Jimmy Jr och en annan Marvin. Han jobbar på ett företag som han själv skapat, men sålt, som specialiserat på att leta fram gamla irländska kultband och blåsa liv i deras karriärer. Några gånger i veckan tar han en pint med sin pappa Jimmy Sr, men i övrigt är det familjen som gäller. Livet är rätt gött.

Så får Jimmy reda på att han har cancer i tarmarna (the Guts) och livet tar en oväntad vändning. Det är också då han kommer i kontakt med några av de gamla bandmedlemmarna. Outspan träffar han på sjukhuset och Imelda Clark, fortfarande skitsnygg, träffar han på en helt annan plats.

The Guts är en charmig historia, där Doyle blandar skämt och allvar på ett sätt som bara han kan. Och språket, jag absolut älskar språket. Fortfarande en massa ”fuckin'” ännu fler ”grand”, som kanske kan störa lite, men jag gillar hur han skriver så att det går att läsa boken med en riktig bred dublindialekt. Samtalen mellan Jimmy Jr och Jimmy Sr består i princip bara av grand, great och good. Och en och annan pint såklart.

Det var grymt mysigt att återse Barrytown måste jag säga och jag drar gärna dit igen. Bra böcker får gärna få fortsättningar, om de håller lika hög kvalitet som The Guts, som tillhör årets bästa läsupplevelser. Luvly.

 

1 reaktion på ”Åter till Barrytown”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: