Kanonkalendern del 7

7

Vi förflyttar oss idag till Irland och den fiktiva stadsdelen Barrytown, i The Northside, den delen av Dublin som ligger norr om floden Liffey. Vi träffar familjen Rabbitte i tre böcker, som utspelar sig i slutet av 80-talet i ett ruffigt Dublin, långt från EU-bidrag oh högkonjuktur. The Barrytown trilogy kom ut i en samlingsvolym 1992, men var för sig några år tidigare.

barrytownDe tre böckerna hänger löst samman och den första boken är kanske också den mest kända. Eller i alla fall filmatiseringen av boken, vars musik blev enormt populär. Boken The Commitments är skriven av Roddy Doyle och kom ut 1987. Filmen, med Andrew Strong i huvudrollen, hade premiär 1991. Det är Jimmy Rabbitte Jr som är den familjemedlem som står i fokus i trilogins första bok. Han är manager för bandet the Commitments och den som håller i audutions. Filmen är bra. Faktiskt jättebra. Boken är självklart ännu bättre och faktiskt en helt annan grej. Det roliga är att Doyle skriver på dialekt och det går nästan att höra personernas röster i huvudet under läsningen. Dessutom är innehållet en härlig kombination av det svarta och det otroligt roliga.

Andra boken i trilogin heter The Snapper och handlar om hur Jimmys syster Sharon blir gravid och vägrar avslöja vem fadern är. Här spelar pappan Jimmy Rabbitte Sr en stor roll och i filmatiseringen spelas han på ett helt fantastiskt sätt av Colm Meaney. Sista delen heter The Van och här har just pappa Rabbitte huvudrollen. Det är kanske min favorit av de tre och ett av de finaste porträtt av vänskap jag läst.

Språket är vad som gör böckerna om Barrytown så fantastiska. Roddy Doyle har en fantastisk förmåga att skriva trovärdig dialog och hans sätt att blanda alla tänkbara känslor är något få behärskar. Förra året läste jag fortsättningen om familjen Rabbitte, The Guts, där Jimmy Rabbitte Jr hunnit fylla 47 år. En riktigt bra fortsättning.

The Barrytown Trilogy får representera min förkärlek för humoristisk ladlit från de brittiska öarna. Jag har läst den minst 20 gånger och blir sugen på en omläsning. Att läsa om riktiga favoriter är som att återse gamla vänner. Jag vill gärna återse familjen Rabbitte. Här finns dessutom 10 saker böckerna lärt oss.

 

5 reaktioner på ”Kanonkalendern del 7”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: