Fem härliga sommarskildringar

Äntligen ledigt och för första sommaren på länge finns inga måsten. Inga extrajobb, inga sysslor som kräver uppmärksamhet. Visst finns det saker bestämda, men bara roliga sådana. Ledighet betyder lästid och som jag ska läsa. De här fem böckerna har jag dock redan läst och får bli tips från mig till er i sommar.

Jag har faktiskt inte läst färdigt Neapelkvartetten av Elena Ferrante, för även om jag tyckte om bok två och tre har det inte blivit av. Andra delen Hennes nya namn är min favorit av de tre jag läst och i den är väninnorna på semester. Lila är nygift och när hon blir gravid efter några missfall, rekommenderar läkaren en resa till havet och hon övertalar Elena att följa med.

Sarah Dessen skriver ofta om sommarlov och det är de av hennes böcker jag tycker mest om. Mycket mer än så handlar om Auden som tillbringar sommaren hos sin pappa, hans nya fru och sin nyfödda syster Thisbe. De bor i kuststaden Colby, en fiktiv stad som Dessen återkommer till i sina böcker. Boken har också blivit en fin film.

Sommarmöten av Emily Henry handlar om vännerna Poppy och Alex som åker på semester tillsammans varje sommar. Redan när boken börjar förstår vi att det hände något under deras förra resa och de har inte setts på länge. Genom att berätta om olika resor de gjort låter oss Henry förstå vad som egentligen hänt och huruvida det hela går att lösa.

Att Juni, juli och halva augusti av Marie-Louise Marc utspelar sig på sommaren är inte svårt att förstå, men det blir inte den sommar huvudpersonen Hanna tänkt sig. Meningen är att hon ska semestra med sina väninnor, men så skadar sig henne mormor och eftersom Hanna är lärare och hennes mamma och syster otroligt upptagna, är det självklart att det är hon som ska åka. Sommaren spenderas därför i Jämtland och det blir en trevlig sådan.

Jag hade aldrig fixat att bo i ett koloniområde, det är jag alldeles för asocial för, men att läsa om Ådala i serien av Åsa Liabäck är trevligt. Då håller sig alla nyfikna grannar på behörigt avstånd. Första boken heter I hjärtat av Ådala och där får vi för första gången träffa Anna som just blivit ensam och hoppas att en lugn sommar ska göra att hon mår bättre.

4 reaktioner på ”Fem härliga sommarskildringar”

  1. Härligt med ledig tid, jag köade länge på biblioteket för Ferrante, njöt av alla 1730 sidorna. Fantastisk italiensk kvinnohistoria under sex decennier. Har senare läst flera andra romaner av Ferrante, även en lite skrämmande barnbok. Finns en docka som finns med i många av hennes böcker.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: