Medan livet pågår

I Medan livet pågår av Jenny Fagerlund får vi träffa Julia som ganska nyss flyttat från Göteborg till Stockholm och trivs på sitt jobb på Ekströms kommunikationsbyrå. Ägaren Stig har fungerat som mentor för henne och känns nästan som en blandning mellan beskyddare och pappa. Julia har arbetat sig upp på byrån och alltid haft hans stöd. När Stig kallar alla anställda till ett möte undrar alla vad det handlar om och när han berättar att han ska gå i pension och lämnar över ledningen av den firma han själv skapat till Per Edvardsson, en man som kan branschen, men inte just det som gäller Ekströms. Med en ny VD förändras vardagen rejält för Julia, som är rädd att den chefsposition hon suktat efter nu tillfaller någon annan. Visserligen får hon en ny kund, det kända bolaget Danemore som ska börsintroduceras och ägaren Samson Jakobsson verkar imponerad av henne, men osäkerheten kryper på henne. Utan formell utbildning är det svårt att se hur hon ska kunna bli byråchef.

Ännu värre blir det när Julia råkar ut för en olycka på väg till jobbet. Hon cyklar varje morgon och brukar prata med några renhållningsarbetare på vägen. En morgon får hon sladd på cykeln just precis där de arbetar och får hjälp att komma på fötter och fika för att Larsa och Johan gärna vill ha sällskap. Själva olyckan sker senare då Julia blir påkörd av en bil och föraren smiter. Därefter behöver hon sjukskrivas, men tyvärr verkar det som att någon eller några på byrån helst ser att hon inte kommer tillbaka.

Samson, eller Sam som han kallas, är viktig för historien och för Julias jakt på information om vad som egentligen händer på byrån. Grannen Agnes, en äldre kvinna som tar Julia under sina vingar, blir mer och mer viktig och beskrivningen av deras spirande vänskap är det bästa med boken. Allt trassel med byrån tycker jag dock känns lite krystat och den delen av historien fastnar jag inte alls för. Budskapet att det finns mer i livet än jobb hade kunnat föras fram ändå. Nu fastnar jag tyvärr inte i Medan livet pågår på samma sätt som jag brukar fastna i Fagerlunds böcker, men Agnes tycker jag mycket om. Något av en mellanbok för min del alltså, men jag kommer självklart att läsa Jenny Fagerlunds nästa bok.


Om boken

Medan livet pågår av Jenny Fagerlund, Norstedts, (2o23), 279 sidor

2 reaktioner på ”Medan livet pågår”

  1. Trevlig midsommar, kanske läser inte denna, sonen råkade för samma sak, påkörd på cykelfilen (!!) av en stressad bilist… nackkota, flera månaders återhämtning

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: