Along for the ride

Sarah Dessens roman Along for the ride (Mycket mer än så) har filmatiseras och finns på Netflix sedan några veckor tillbaka. En somrig bok som blivit en lika somrig film. Vi tas med till det av Dessen skapade fiktiva samhället Colby där Auden (Emma Pasarow) tillbringa sommaren hos sin pappa och hans nya fru. De har precis blivit föräldrar och har en önskan om att Auden ska lära känna sin syster Thisbe. Audens mamma (spelad av en vass Andie MacDowell) är inte imponerad och vill helst hålla henne kvar hemma. De dubbla lojaliteterna ställer till det, men Auden reser ändå till Colby. Där väntar ett sommarjobb i styvmamman Heidis klädaffär och dessutom en ganska trasig liten familj. Det blir smärtsamt tydligt för Auden att hennes pappa Robert (Dermot Mulroney) mest av allt är intresserad av sig själv och såväl frun som de två barnen kommer ganska långt ner på prioriteringslistan. En av sakerna Auden lär sig den här sommaren är att hennes föräldrar inte är mer än människor och det kan vara ett smärtsamt uppvaknande för vilken tonåring som helt.

Det är sommaren före college, en viktig sommar som väldigt ofta skildras i amerikansk ungdomskultur. Sommaren som symboliserar början på vuxenlivet. Auden har fokuserat helt på studier och i Colby väntar ett annat liv. I affären arbetar hon tillsammans med Leah (Genevieve Hannelius), Maggie (Laura Kariuki) och Esther (Samia Finnerty), en relation som är minst sagt avvaktande inledningsvis, men utvecklas till en vänskap som gör Auden både modigare och gladare. När hon träffar Eli (Belmont Cameli) som arbetar i den lokala cykelverkstaden, får hon dessutom sällskap de nätter hon inte kan sova och de är många.

Inledningsvis störde jag mig på att speciellt Belmont Cameli verkligen inte kändes som en tonåring. Det visade sig när jag googlade att han är 24 år, vilket kanske inte är jätteilla när man spelar en 20-åring. Att Emma Passarow är hela 26 år och spelar en 17-åring är egentligen värre, men hon framstår som ganska naiv. När jag väl kom in i filmen slutade jag dessutom bry mig om skådespelarnas ålder och drogs istället med i handlingen. Along for the ride är en bra ungdomsfilm med budskapet att du ska våga vara den du vill vara. Svärtan finns där, men fokus ligger på möjligheter och det är faktiskt ganska trevligt.


Om filmen

Along for the ride, (2022)

Regisserad av Sofia Alvarez

Baserad på en bok av Sarah Dessen, manus av Sofia Alvarez

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: