Hennes nya namn

Hennes nya namn är andra delen i Elena Ferrantes Neapelkvartett om vännerna Elena och Lila. Den tar vid där första delen slutar och den nygifta Lila står i centrum. Redan på bröllopet inser hon att hon gjort ett misstag och äktenskapet med Stefano Caracci blir inte lyckligt. Visserligen ger namnet Carraci henne fler möjligheter, men när hon vill använda dessa möjligheter kallas hon trotsig. Istället för att drömma om en skoaffär borde hon göra allt för att bli mamma. Det som är en kvinnas uppgift. Lila är 16 år, men hennes liv är redan förutbestämt.

Elena har en helt annan frihet och väljer att studera vidare. Visserligen har även hon en pojkvän från kvarteret och visst tänker i alla fall han att det vore vettigt att stadga sig, men Elena längtar bort. Hon lämnar sina barndoms kvarter bakom sig mer och mer, vilket hon visar med sitt språk. Elena talar nu en vårdad italienska och den napoletanska som hon tidigare talat har hon lämnat bakom sig. Ändå är det som att hon aldrig hör till den nya miljö hon hamnat i, hur mycket hon än anstränger sig.

Kanske kan kärleken till Nino bli vägen till ett annat liv. Han representerar allt som Elena vill ha, främst intellektuellt, men hon lockas också av hans familj och den akademiska status de besitter. När Lila blir gravid igen efter flera missfall får hon rådet av läkaren att resa till havet och hon erbjuder Elena betalt för att följa med. Elenas villkor är att de åker till Ischia där även Nino ska tillbringa sin sommar. Det blir en avgörande resa på väldigt många sätt.

Jag var inte helt förtjust i Min fantastiska väninna, första boken om Elena och Lila, kanske för att böcker som handlar om barn och barndom sällan är min kopp te. Jag tyckte dock om den tillräckligt mycket för att läsa vidare och jag är glad att jag gjorde det. Hennes nya namn är bättre på så många sätt. Lite pratig och kanske lite väl fylld av tonårsångest, men ärlig och gripande. Främst är jag nyfiken på hur det går för Lila, som är den som intresserar mig mest. Elena är ännu så länge inte alls lika intressant, men förhållandet mellan de två är det definitivt.

1 reaktion på ”Hennes nya namn”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: