Det slutar med oss

Det slutar med oss av Colleen Hoover kom ut 2016, på svenska 2018 och är trots att den inte är nu, stor i sociala medier, speciellt TikTok. Självklart var jag tvungen att läsa för att få veta vad det är alla älskar så mycket. Nästan lika självklart är det att jag blev besviken. Romance måste vara väldigt bra för att jag ska fastna och så är inte fallet med Det slutar med oss.

Vi träffar Lily som haft ett ganska tufft liv, men nu landat i Boston. Hon bor tillsammans med en bekant och har det hyfsat bra. När hon på kvällen efter att hon begravt sin far söker lugnet på en takterrass i grannhuset träffar hon Ryle, neurokirurg och inbiten singel. Han hinner egentligen inte med ett förhållande och hon har fortfarande inte släppt sin första stora kärlek Atlas. När Lily öppnar den blomsteraffär hon alltid drömt om och anställer Alyssa blir Ryle en viktig del i hennes liv, då han är Alyssas bror. Lily och Ryle inleder ett förhållande och för att visa hur passionerat det är bjuder Hoover på en orgie i rätt kassa sexscener.

Parallellt med berättelsen om Lily i nutid får vi följa henne till tonårstiden då hon träffar Atlas, en hemlös kille som hon försöker hjälpa till ett bättre liv. Vi får också ta del av hennes föräldrars destruktiva förhållande och förstår att det faktum att hennes pappa misshandlade hennes mamma har gjort det svårt för henne att lita på män. Då hon inte riktigt släppt Atlas blir det ännu svårare att lita på Ryle.

Svärtan finns där och det tycker jag om med Det slutar med oss. Jag tycker också om att följa Lily. Däremot har jag svårt att riktigt tro på kärleken mellan Ryle och Lily och det Hoover vill bevisa blir inte riktigt trovärdigt. Det blir lite för svulstigt och lite för mycket av allt. Inte riktigt min kopp te alltså. Synd, då boken tar upp viktiga ämnen. Å andra sidan verkar jag vara ganska ensam om att inte gilla, vilket betyder att Hoover trots allt fått fram sitt budskap.


Om boken

Det slutar med oss av Colleen Hoover, Lovereads, (2018), 409 sidor

Originaltitel: It ends with us Översättare: Christina Mansicka

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: