Juni, juli, halva augusti

Det är snart sommar och Hanna har planerat en semester med två vänner, men när hennes mormor skada sig och behöver hjälp tvingas hon ställa in. Hennes föräldrar är upptagna pensionärer som behöver titta till huset i Marbella några veckor, systern Sara har ett viktigt jobb och en familj att tänka på, men Hanna hon är ju ensamstående och dessutom lärare med sommarlov. Klart hon ska åka till mormor den lilla byn Storsjöhöjden i Jämtland och vara där tills höstterminen börjar. När vi träffar Hanna första gången är hon alltså inte på väg till södra Frankrike, utan åker istället tåg mot Östersund. Som barn var Hanna alltid i Storsjöhöjden, men efter en sommar i tonåren som innehöll både en förälskelse och en hemsk händelse har hon inte varit där på 25 år.

Mormor Margit är en pigg 85-åring med både hund, hönor och hamster. Hamstern Piggelin har hon främst för att grannflickan Felicia gärna vill hälsa på den. Denna nioåring har charmat den gamla damen totalt och snart faller även Hanna för henne. Hennes pappa heter Mattias och bor på granngården där han sköter getter och tillverkar ost. Hennes mamma har flyttat till Berlin. Inte överraskande är Mattias Hannas ungdomsförälskelse, men även om mycket blir precis som man kan tro, är det här ingen helt förutsägbar bok.

Juni, juli, halva augusti är mitt första möte med Marie-Louise Marc och jag tycker att det är en riktigt trevlig bekantskap. Kanske har lite väl mycket tryckts in i samma bok, men mycket är bra och det är en bok att läsa i ett svep. Svensk sommar, landsbygd, trevliga karaktärer och ett gäng getter bjuder på några händelserika timmar. Det här är en väldigt bra bok i sin genre som jag hoppas når många läsare.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: