Några spekulationer kring Augustpriset

Ikväll hålls en presskonferens där de nominerade titlarna som kan få årets Augustpris i tre kategorier presenteras. Böckerna ska vara skrivna på svenska och ha publicerats mellan den 19 oktober 2015 och 23 september 2016. Det finns två saker som gör att jag är tämligen säker på att jag inte kommer att kunna pricka in alla de nominerade. Dels har jag inte läst alla utgivna böcker, vilket jag utgår ifrån att juryn har. Dels läser jag främst böcker skrivna av kvinnor och det är männen som brukar premieras i de flesta klasser.

Skönlitteratur

Här hoppas jag att De fördrivna av Negar Naseh nomineras. Det är en båda bra och välskriven bok.

Halva liv av Qaisar Mahmood är en fin liten bok om en far och en son och att försöka leva.

Aftonland av Therese Bohman måste nomineras. Punkt.

Sedan tycker jag att Karolina Ramqvists essä Det är natten är riktigt läsvärd.

Av de jag inte läst ännu tror jag på Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård och De polyglotta älskarna av Lina Wolff.

Fackböcker

Här har jag läst väldigt lite, men Elisabeth Åsbrinks 1947 är väldigt bra och välskriven.

Jag läser Flickan och skammen av Katarina Wennstam just nu och det är en otroligt viktig bok som förtjänar en nominering.

Jag kan också tänka mig att Varje dag är en vårdskandal av Sebastian Lönnlöv och Genier av Moa Gammel kan knipa nomineringar. Niklas Orrenius nya bok Skotten i Köpenhamn kommer i dagarna och får kanske vänta till nästa år. Annars verkar den intressant och juryn torde ha fått läsex.

Barn – och ungdomslitteratur

En kategori som innehåller allt från bilderböcker till böcker för unga vuxna, sakprosa så väl som skönlitteratur, vilket gör att urvalet näst intill omöjligt. Själv läser jag få böcker för de minsta och koncentrerar mig därför mest på böcker från ca 9 år och uppåt.

Jag lever, tror jag av Christine Lundgren är en vacker och gripande skildring av sorg. Väl värd en nominering.

Du, bara av Anna Ahlund är en av de mest läsvärda kärlekshistorier jag läst i år, tillsammans med Jack av Christina Lindström.

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius berättar om en väldigt viktig händelse i svenska nutidshistoria, som får på tok för lite uppmärksamhet.

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld är en välskriven historia om en annorlunda och samtidigt väldigt vanlig kille.

När det gäller bilderböcker lämnar jag gissandet till de som besitter någon som helst kunskap. Det gör nämligen inte jag.

 

 

4 reaktioner på ”Några spekulationer kring Augustpriset”

  1. Jag ser att vi har tre gemensamma gissningar i den skönlitterära klassen! I år tycker jag att det varit extra svårt att välja, det har kommit många bra böcker. Jag har sorgligt lite koll på poesin och där kommer säkert ett bidrag. Några noveller har jag inte heller med i år. Det ska bli spännande att se vilka som är utvalda,

    1. Har också dålig koll på poesin i år och då brukar jag hänga med rätt bra. Daniel Boyacioglu släppte visserligen nytt i våras, men den har jag faktiskt inte läst.

  2. Ser också fram emot att se vilka som nomineras! Vi har flera likadana gissningar så vi får väl se om vi får rätt 🙂 Faktum är att det inte varit fler manliga än kvinnliga nominerade (i alla fall i den skönlitterära klassen) på senare år, och det är ju som det ska. Vi får tro att det är kvalitén på boken och inte författarens kön som avgör.

    1. Det har helt klart blivit bättre med könsfördelningen gällande de nominerade. Det är mest jag som är kass på att läsa böcker skrivna av män. 😉

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: