Att leva ett halvt liv

9789127148765

Qaisar Mahmoods skönlitterära debut heter Halva liv och handlar om Nadeem och hans döende far. Den utspelar sig egentligen under en kort tid, men tillbakablickar och brev ger oss mycket mer. Vi lär känna en son som setts som ett misslyckande för att han blivit en ”gora”, en vit man. Han lever inte som fadern önskade, men vi inser snart att skillnaden mellan far och son kanske inte är så stor. En gång levde fadern Asif ensam i Sverige med en hemlig kärlek. Familjen var kvar i Pakistan och när de kom började han leva ett liv i Sverige som vore han i Pakistan.

Nadeem bröt med familjen och tog avstånd från sin far. Han bytte efternamn för att inte förknippas med dem och såg sig inte längre som muslim. Nu sitter han vid sin fars sjukhusbädd och håller själv på att bli en far som förlorar sin son. Sonen Adam som varit hans stolthet, en son med en pakistansk fru, som skulle få släktbanden att fortsätta. Det dubbla i att Nadeem vill vara självständig och samtidigt höra till löper som en röd tråd genom boken. Det är kanske det som är hans halva liv. Ingenting är komplett och kommer kanske aldrig att bli det.

Hans fru Nazneen vill skiljas. Det är nu fyra månader sedan Nadeem fick ett sms som berättade att han inte skulle hämta sonen Adam efter jobbet. Han var inte heller välkommen hem. Om han inte respekterade det skulle hon kontakta polisen. Vi vet ännu inte vad som har hänt, då Nadeem själv är helt oförstående. Han anser att han varit en perfekt make och far. Ändå vägrar hans fru att tala med honom och snart kommer ett mail med skilsmässopapper. Vad har egentligen gått fel?

Nadeem skriver till sin far. Han berättar om sitt egentliga ärende som är att betala tillbaka en skuld som han förstått att fadern har i Pakistan. Han vill vara den gode son han så länge vägrat vara. Vi tas med på en resa till Pakistan, eller egentligen två resor, en verklig och en genom Nadeems minnen. Genom minnen får vi också nedslag i Nadeems liv i Sverige och Mahmood tecknar en komplex bild av en pojke som blir man, ständigt sökande efter sin identitet.

Halva liv är en stillsam och vackert skriven bok om stora känslor. Jag tycker om blandningen mellan Nadeems brev till sin far, hans minnen och nutiden. På knappt 200 sidor lyckas Mahmood förmedla hur mycket som helst. Det är skickligt.

 

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: