En tänkbar litterär resa i sommar

Målet i år är att läsa texter från minst 26 länder, men det är bara böckerna som finns med i statistiken jag sammanställer vid årets slut. Förra året läste jag texter av författare från exakt 26 länder och böcker av författare från 22 länder. Fler än en bok läste jag från 11 länder och det har jag som mål att utöka till 15 länder. Detta för att jag inte bara ska bocka av och nöja mig efter en läst bok från ett land. Hittills i år har jag läst texter från 15 länder och böcker från 13, vilket betyder att jag har en hel del kvar till 26.

Jag har därför satt ihop en fiktiv resa i sommar genom böcker från en rad länder. Nej, jag kommer inte att läsa alla, men nu finns i alla fall en tydlig sammanställning av tänkbara böcker för att nå mitt läsmål (och lite till).

Out of darkness, shining light av Petina Gappah (Zimbabwe)

The Blessed Girl av Angela Makholwa (Sydafrika)

Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite (Nigeria)

The Shadow King av Maaza Mengiste (Etiopien)

Eva ur spillrorna av Ananada Devi (Mauritius)

Det förlorade barnet av Elena Ferrante (Italien)

Trädet och vinrankan av Dola De Jong (Nederländerna)

The Girl in the tree av Şebnem İşigüzel (Turkiet)

Sex and vanity av Kevin Kwan (Singapore)

Last Tang standing av Lauren Ho (Malaysia)

The Memory Police av Yoko Ogawa (Japan)

Bangkok wakes to rain av Pitchaya Sudbanthad (Thailand)

En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong (Vietnam)

Echoes of the White Giraffe av Sook Nyul Choi (Nordkorea)

Ett halvt liv i kärlek av Eileen Chang (Kina)

Celestial Bodies av Jokha Alharthi (Oman)

Det som väntar på mig av Parinoush Saniee (Iran)

The Hypnotist’s Love Story av Liane Moriarty (Australien)

Hurricane season av Fernanda Melchor (Mexico)

Att skörda ben av Edwidge Danticat (Haiti)

Here comes the sun av Nicole Dennis-Benn (Jamaica)

Långt bortom havet av Isabel Allende (Chile)

Natt i Caracas av Karina Sainz Borgo (Venezuela)

Kött och ben och vatten av Luiza Sauma (Brasilien)

 

 

10 reaktioner på ”En tänkbar litterär resa i sommar”

  1. En ny av Kevin Kwan!?! Åker direkt upp på att-läsa-listan. Jag utgår ifrån din och skriver min egen lista i veckan. Kul att vi båda kör världstema i sommar!

    1. Den kommer senare i sommar som e-bok! Hade aldrig haft en tanke på att läsa en bok med titeln Sex and Vanity om det inte var Kwan som skrivit …

  2. Åh vilken bra lista, tack! Jag har haft som läsmål att läsa böcker från 12 länder, varav minst en från vardera sex världsdelar. Nu har jag redan klarat det då jag fokuserade på det under våren, men alltid bra att hitta inspiration till mer internationell läsning. Det är inte alldeles självklart och enkelt att hitta böcker från mer ovanliga litteraturländer, utom de som blir riktiga storsäljare.

    1. Tranan brukar ge ut en del bra titlar, men jag tycker att det är synd att böcker från mer ovanliga länder ofta betyder tungt och svårläst. Gillar därför att det kommer fler och fler titlar i olika genrer.

  3. Tack för boktipsen och spännande lista. Är ny på din blogg men älskar den. Fått många bra tips av dig!

  4. Pingback: Halvvägs – enligt O

  5. Pingback: Min syster, seriemördaren – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: