Några bokreatips enligt O

Imorgon startar bokrean och även om det inte är någon stor grej för mig längre eftersom jag främst läser e-böcker, brukar jag köpa några titlar. Ofta blir det lyrik som jag gärna läser i pappersform fortfarande. Här bjuder jag på några tips jag tycker att ni ska spana in.

Samtycket av Vanessa Springora är en stark bok om hur en ung flicka blir utnyttjad av en äldre författare, något som inte ens ifrågasätts av hennes föräldrar. En stark och välskriven skildring av ett mycket ojämlikt förhållande.

Räkna hjärtslag och Värma händer av Katarina Widholm är två böcker i en charmig serie om Betty som kommer till Stockholm för att arbeta som hushållerska i en fin familj. Förhoppningsvis kommer det fler delar.

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson är en mycket bra kriminalroman som utspelar sig dels i nutid och på senvintern 1986 när vår statsministern mördades. En bok även för den som inte brukar uppskatta spänningslitteratur.

Löpa varg av Kerstin Ekman är en roman om åldrande och om jakt. Det borde inte var min grej, men jag älskade den karga beskrivningen av jägarna, skogen och vargen.

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk är en roman som verkligen är annorlunda. Lite av en spänningsroman, men också en landsbygdsskildring och en relationsroman. Bra är den oavsett och karaktärerna är fantastiskt udda.

Galen i dig av Mhairi McFarlane är charmig och rolig, men också allvarlig med stråk av svart. McFarlane skriver feelgood när den är som bäst och är riktigt läsvärd.

Brev till mannen av Bianca Kronlöf är en frispråkig och ärlig bok om vad vi borde kunna förvänta oss av män, men också av kvinnor. Bäst passar den nog för unga kvinnor som behöver hitta argument för varför de förtjänar samma rättigheter som män har.

Alltid hejdå av Alma Thörn är en riktigt fin grafisk roman om Alma vars föräldrar är skilda och hur det var för Almas mamma Johanna när hennes föräldrar skildes då hon var i Almas ålder.

Asynja: Kungens grav av Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam är också en bok där illustrationerna spelar stor roll. Boken utspelar sig under Vikingatiden och huvudpersonen Disa tar sin brors namn för att kunna bli en rävunge, som de yngsta krigarna kallas.

Gropen av Emma AdBåge är en helt fantastisk bok för de minsta om alla äventyr som pågår i en grop bortom skolgården. De vuxna tycker att det är ett allt för farligt ställe, men barnen älskar att vara i gropen.

3 reaktioner på ”Några bokreatips enligt O”

  1. Bengt Erik Eriksson

    Jag förbeställde för några veckor sedan annars rycks jag bara med och kommer hem med böcker som jag sedan aldrig läser. Två diktsamlingar blev det. Valda dikter av Rainer Maria Rilke i den fantastiska tolkningen av Malte Persson och den precis lika nödvändiga Slutdikt av Marina Tsvetajeva, så vackert och genialt tolkad och kommenterad av Tora Lane. Dom där två tunna volymerna kommer jag ha i närheten länge. Och så blev det två novellsamlingar (!!!!): Olga Tokarczuks Spel på många små trummor och Jonas Karlssons Nya människor i fel ordning. Riktigt sugen på bägge och behändigt att ha just novellsamlingar i fysisk form, tycker jag, så man kan plocka upp dom och läsa en novell när det inte finns tid för samlad läsning av längre texter. Sedan två italienska romaner som jag aldrig kommit mig för att läsa men som borde vara bra: Domenico Starnones Bekännelser och Viola Ardones Hoppets tåg. Mer blev det inte på årets bokrea.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: