Värma händer

November månad ägnas åt att läsa vidare i påbörjade serier, allt för att göra läsandet så enkelt som möjligt. Två böcker gör kanske ingen serie, men visst måste det komma fler böcker av Katarina Widholm om Betty som försöker skapa sig ett nytt liv i Stockholm. I första boken Räkna hjärtslag arbetar hon som hembiträde i en läkarfamilj, blir gravid med Martin, en judisk universitetslektor som sedan försvinner spårlöst. Istället gifter Betty sig med Carl-Axel Molander, sonen i familjen hon arbetar hos. En lösning som passar dem båda fint. Han kan dölja sin homosexualitet och hon slipper att föda ett utomäktenskapligt barn. När andra boken Värma händer inleds har det hunnit bli 1942 och dottern Tina är fyra år gammal. Betty och Carl-Axel är fortfarande gifta och utåt sätt har de ett fungerande äktenskap. I verkligheten är det svårt för Betty att stå ut med sin makes humör, hans supande och inte minst hans slarv med pengar. Ändå lever hon ett materiellt bra liv och har själv ett hembiträde, Violas lillasyster Iris. Mycket har ändå blivit bättre än hon vågat hoppas på

Betty arbetar på ett litet förlag och tryckeri som ägs av Carl-Axels släkting Mauritz. Carl-Axel hade hoppats få ta över det hela, men Mauritz litar inte på honom. Betty har han däremot stort förtroende för. Just skildringen av Bettys arbetsliv, de skrifter hon tar fram och alla böcker hon läser är något av det jag tycker mest om i Värma händer. Det är också trevligt att få lära känna hennes bror mer och lite otippat så börjar jag nästan tycka om Bettys svärmor. Något jag inte är lika förtjust i är all lit onödig dramatik dels kring Carl-Axels affärer och Martins försvinnande. Jag har gärna sett ett lugnare och mer vardagligt tempo i berättelsen. Det behöver inte vara en massa spänning, vardagsrealism räcker fint. På vissa sätt tycker jag trots allt bättre om Värma händer än den första boken om Betty och blir det fler böcker kommer jag självklart att läsa.


Om boken

Värma händer av Katarina Widholm, Historiska Media, (2022), 426 sidor

Andra delen i serien om Betty som inleds med Räkna hjärtslag, (2021)

Foto: Joakim Brolin

2 reaktioner på ”Värma händer”

  1. Pingback: Värma händer - Bokfeed

  2. Pingback: Värma händer - Bloggfeed

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: