Mad about you

Det är helt klart så att Mhairi McFarlane är en av de absolut bästa i feelgoodgenren och även senaste boken Mad about you är mycket bra om än lite spretig. Huvudpersonen Harriet är bröllopsfotograf och mitt under ett bröllop som hon jobbar på överger brudgummen sin brud precis innan det är dags för vigselceremonin. Harriet hamnar själv i en liknande situation när henne fästman Jon friar till henne. Han har valt situationen med omsorg och ställer frågan framför hela hans familj. På så sätt hoppas han att Harriet ska strunta i sin skepsis mot äktenskap och tacka ja. Självklart fungerar det inte och Harriet lämnar honom. Dels handlar det om att hon inte vill gifta sig, men mest av allt kanske det är så att hon inte vill gifta sig med honom. En händelse med en tidigare pojkvän har påverkat hennes syn på kärlek.

En vän till Harriet ordnar ett rum åt henne hos en ensamstående man som behöver en hyresgäst. När hon kommer dit förstår hon snart att hyresvärden Cal är samma man som övergav sin blivande brud. Det gör att han inte står så högt i kurs inledningsvis, men de kommer överens tillräckligt bra för att kunna bo i samma hus. Harriet har dessutom annat att fokusera på än kärlek. Jobbet tar all tid och även om folk alltid gifter sig är det inte alltid enkelt att försörja sig som fotograf.

På många sätt är Mad about you en typisk feelgoodbok, men det som skiljer den från många andra är att den innehåller en del mer allvarliga teman än vad som är vanligt i genren. När vi får veta mer om Cals och Harriets tidigare förhållanden blir de mer komplexa och dessutom läggs större fokus på vänskap, både mellan dem och andra, än på kärlek. Som alltid mixar Mhairi McFarlane humor och allvar på ett bra sätt. Ändå kan jag inte låta bli att känna mig en smula besviken. Det här är en bra bok, men McFarlane brukar vara lysande och riktigt så känner jag inte för Mad about you. Egentligen har jag svårt att sätta fingret på varför. Huvudkaraktärerna Cal, Harriet och deras bästa vänner är lätta att tycka om och jag vill veta hur det går för dem. Sidospåren om tidigare förhållanden funkar, men kanske är det här det blir lite för svart-vitt. Missförstå mig rätt, det är viktiga ämnen som tas upp, men det blir ibland lite krystat. Det är tydligt att de teman som tas upp är viktiga för författaren och att hon är ivrig att få med allt, men det funkar inte helt.

I augusti kommer Mad about you på svenska med titeln Galen i dig och självklart ska du kasta dig över den då, eller ännu hellre ännu tidigare på originalspråk. Att den inte är fullt lika fantastisk som förra boken Sanningen kommer om natten, senaste boken på svenska, innebär trots allt att den är riktigt, riktigt bra. Nästa bok kommer jag att ha vettigare förväntningar på och jag kommer garanterat att läsa den så snabbt det bara går.


Om boken

Mad about you av Mhairi McFarlane, Harper Collins, (2022), 432 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: