Brinn mig en sol är en fullträff

I sin nya bok Brinn mig en sol tar oss Christoffer Carlsson återigen med till Halland och trakterna kring Halmstad. Egentligen var det här en bok jag hade tänkt att spara till ett perfekt tillfälle för att inte riskera att min trötta hjärna skulle förstöra läsningen, men det visade sig att det perfekta tillfället var en seg lördag då den trötta hjärnan efter bara några sidor kände att nu, nu är det dags att vakna och läsa en riktigt bra bok. Det finns ett flyt i språket och en stämning som gör att jag dras in direkt i berättelsen.

Brinn mig en sol börjar 2019 då vår huvudperson kallad Malen (eftersom har var en bokmal under skoltiden) har flyttat tillbaka till sitt barndomshem i Marbäck. Han har skilt sig och därefter lämnat Stockholm. Tanken är att han ska skriva ännu en bok, men istället har han mest suttit ensam i huset och ibland träffat den numera pensionerade polisen Evy. Nu har han i alla fall tagit sig in till stan för att dricka öl i sin ensamhet och där träffar han sin gamle vän Vidar.

Utan att vi egentligen får veta vem huvudpersonen är förflyttas vi tillbaka i tiden till februari 1986. Vi får träffa polisen Sven Jörgensson, som är Vidars pappa och hans kollega Evy. En natt i slutet av februari hittas en våldtagen kvinna i en bil. Sven är först på plats och känner en svag puls. Han väntar inte på ambulans, utan tar kvinnan till sjukhuset, men hon hinner avlida. Samma natt nås Sveriges befolkning av den ofattbara nyheten att landets statsminister mördats efter ett biobesök i Stockholm. Jakten på den så kallade Tiarpsmannen hamnar i skymundan, men Sven och hans kollegor jobbar på. När Tiarpsmannen kontaktar Sven är hans budskap tydligt. Han är inte färdig ännu och fler kommer att dö.

Att Christoffer Carlsson valt att förlägga det första mordet precis när Palme mördas och därmed låter de två utredningarna följas ger ännu en dimension till boken, som är något av det bästa jag läst i genren. En spänningsroman är det absolut, men ännu mer en berättelse om ett litet samhälle och om relationer mellan familjemedlemmar. Främst är det den mellan Sven och Vidar som är intressant. Lite sugen blir jag faktiskt på att läsa om Järtecken, där samma Vidar finns med. En polis som, till skillnad från sin far, överger yrket i perioder men aldrig lyckas lämna det helt. Det är sällan jag läst en så spännande kriminalroman, som dessutom innehåller så mycket mer.

När vi summerar litteraturåret 2021 kommer Christoffer Carlsson att nämnas av många. Brinn mig en sol måste självklart nomineras till Årets bästa svenska kriminalroman och definitivt till Årets bok. Jag önskar också att det här blir boken som tar in kriminalromanen i finrummet och kniper en nominering till Augustpriset. Sällan har jag läst en så välskriven och suggestiv bok i någon genre. Hatten av Christoffer. Det här gjorde du bra! Väntar visserligen, men icke desto mindre imponerande.

8 reaktioner på ”Brinn mig en sol är en fullträff”

 1. Bengt Erik Eriksson

  Det är helt obegripligt för mig men jag har totalt befunnit mig i radioskugga när det gäller denna författare. Hur kan det bli så? Nu har jag i alla fall försökt kompensera denna blunder genom att beställa de senaste böckerna.

  1. Hoppas du gillar! Jag läste hans första bok Fallet Vincent Franke av en slump när den gavs ut på Piratförlaget 2010 efter att han kommit tvåa i en skrivartävling förlaget anordnade. Därefter har jag följt honom. Vann gjorde förresten Sara Lövestam, så det var en tävling med klass.

  2. Ros-Mari Edström

   De senaste böckerna är säkert alldeles utmärkta (jag har inte läst alla) men jag vill tipsa dig om hans andra bok ”Den enögda kaninen”, som var min första upptäckt, ett slumpmässigt fynd på biblioteket för några år sen. Den är helt fantastisk, tycker jag, i sin beskrivning av hur saker och ting bara händer ett gäng ungdomar, som slappar på landet en het sommar. Rekommenderas varmt.
   ”Brinn mig..” har jag just erövrat i 10-dagarslån från bibblan. Svårt förklara för familjen (som inte läser deckare) att jag inte har tid med hemmet.

   1. Det är väl självklart att ett 10-dagarslån går före hemmet?! 🙂 Tyckte också väldigt mycket om Den enögda kaninen!

 2. Bengt Erik Eriksson

  Tack för tips, Ros-Mari. Då skall jag komplettera min beställning. Jag känner till författaren som kriminolog och forskare, men det skönlitterära författarskapet har gått mig totalt förbi av någon outgrundlig anledning.

 3. Pingback: De nominerade till Årets bok 2021 – enligt O

 4. Pingback: Veckans kulturfråga v.17 2021 – enligt O

 5. Pingback: O tipsar om sommarläsning – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: