Istället för I taket lyser stjärnorna

Jag har tidigare tipsat om alternativ till Ondskan och nu är det dags för alternativ till en annan bok som väldigt många läser tillsammans med sina elever. Missförstå mig rätt, jag tycker att I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell är en bra bok, men det är en bok som har några år på nacken. Den har också blivit film, vilket gör att många elever säkert lockas att se filmen istället för att läsa boken. På nätet går det dessutom lätt att hitta andra elevers texter om den här och andra böcker som använts i undervisningen under många år. Eftersom jag tycker att det är viktigt att de böcker som elever läser i skolan är aktuella och att skolbiblioteken ständigt förnyas och uppdateras, skulle jag vilja ge tips på alternativa böcker att läsa.

I taket lyser stjärnorna handlar om Jenna, som är 13 år och har en dödssjuk mamma. Relationen till morföräldrarna är viktig, liksom det ”vanliga” tonårslivet med vänner, ovänner och förälskelser.

Vill du att dina elever ska läsa en bok av Johanna Thydell, som är en lysande författare, så tycker jag att de ska få läsa hennes senaste bok (M)ornitologen, som är minst lika bra som debutboken. Även här har relationen mellan en dotter och en mamma stor betydelse.

Om det är tonårslivet du vill att dina elever ska läsa om skulle jag rekommendera ett mer stillsamt sådant som skildras i Ann-Helén Laestadius Sms från Soppero, eller hennes nya bok Tio över ett. Om huvudpersonen ska vara 13 år som Jenna väljer du den förstnämna, men båda är bra. Det intressanta är också att Laestadius böcker utspelar sig i en del av Sverige som sällan tar plats i litteraturen. Sms från Soppero och de andra böckerna om Agnes, som söker sin samiska identitet, utspelar sig i Soppero och Solna, men Tio över ett låter oss följa med till Kiruna, staden som håller på att flyttas.

Om du tycker att det är viktigt att dina elever läser om en relation mellan morföräldrar och deras barnbarn är Laestadius båda böcker också passande, liksom Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo, där huvudpersonen Alicia har en mycket speciell relation till sin mormor.

Är det effekten av sjukdom som är det du söker tycker jag att du ska läsa Ingenting och allting av Nicola Yoon som handlar om Maddy som lider av en sjukdom som gör att hon är allergisk mot i princip allt och tvingas leva isolerad. Ännu en bok där relationen mellan dotter och mamma är betydelsefull.

Är det just mamman som ska vara sjuk och dö rekommenderar jag istället Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum eller Jag ger dig solen av Jandy Nelson. Den senare kräver mer av läsarna, så den kan vara svår för elever som är ovana läsare. Tre saker jag inte vet om dig handlar om Jessie, vars mamma har dött. Nu har pappan träffat en ny kärlek och tar med sig Jessie till Los Angeles. Jag ger dig solen utspelar sig före och efter tvillingarna Judes och Noahs mamma dör. Det blir väldigt tydligt hur mycket en familjemedlems död förändrar livet.

En annan bra bok om sorg är Huset mittemot av Alex Haridi. Här står en mor som förlorat en son i centrum, men huvudpersonen är pojken som bor i huset mittemot. Han som tog sitt liv 20 år tidigare. Historien om honom låter ungefär så här: ”Den nittonde oktober 1992 cyklade Jonathan Andersson hem från skolan. Han åt sitt mellanmål och gjorde sina läxor. Sedan gick han upp på vinden och hängde sig. Han var bara tretton år gammal.”

Sorgen har också förändrat Grace i Våra kemiska hjärtan av Krystal Sutherland. Huvudpersonen Harry blir galet förälskad i henne, men en trasig själ med ett brustet hjärta har svårt att besvara sådana känslor.

Jag hoppas att jag kan inspirera något till att byta ut en gammal favorit till något som kan bli en ny favorit. Självklart är det okej att läsa I taket lyser stjärnorna, det är en gripande bok på många sätt, men se till att du gör ett genomtänkt val som passar just dina elever.

 

10 reaktioner på ”Istället för I taket lyser stjärnorna”

 1. Hej! När du skriver såna här inlägg önskar jag att du hade en utskriftsfunktion på sin blogg! Skulle gärna skriva ut detta och sätta på anslagstavlan i personalrummet t.ex. (jobbar ju på en skola) Jag har försökt skriva ut Ist. för ondskan-inlägget, men det blev fult, på jättemånga sidor etc, så till slut gav jag upp! Men ROLIGT att du vill förändra och inspirera! Mycket i skolan går på slentrian, och jag tycker det är tråkigt att så många lärare läser så lite. Så tack för att du föregår med ett gott exempel 🙂

  1. En situation från lunchrummet på min skola. En ny svensklärare frågar en kollega vilka böcker eleverna får läsa under en kurs. Läraren berättar att de brukar läsa Ondskan och Populärmusik från Vittula. Jag flikar in att jag också läste dessa titlar när jag gick i gymnasiet (nu är jag 33), men de verkade inte förstå att det var en pik… Känns tråkigt när inte ens nya lärare har nya idéer! Jag försöker så klart ge dem tips men… det går trögt att förändra.

   1. Jag tycker att det blivit bättre, men visst är det lätt att fastna i gamla hjulspår. Det tar ju dessutom tid att göra material till en bok man inte arbetat med tidigare. För mig är det nödvändigt med variation. Hade blivit så uttråkad annars.

 2. Tack för tipsen! Har läst de flesta men inte alla. Som skolbibliotekarie är det intressant att höra vilka böcker en lärare tycker det funkar att jobba med.

  Jag älskar I taket lyser stjärnorna och har den som klassuppsättning på min skola och den läses fortfarande ibland. Tyvärr är det ju också en ekonomisk fråga då man inte kan byta ut sina klassuppsättningar hur ofta som helst. Önskar att fler lärare var så insatta i litteratur som du är så man hade haft någon att bolla med 🙂

  1. Pengar är definivt en faktor och att köpa in en klassuppsättning av en bok som inte används är självklart vanskligt. Alltid kul att ha någon att bolla med! Vi har turen att ha en bra skolbibliotekarie att göra det med.

 3. Jag kommer att läsa både Sms från Soppero och I taket… med 7:or repektive 8:or. Tycker att de är så bra!

 4. Bra tips! Jag tänker också på En sån där vidrig bok där mamman dör av Sonya Sones. Lättläst och fin!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: